Putin: Sankcije kontraproduktivne, Obama: Putin ignoriše svoje intrese

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2014, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Sankcije kontraproduktivne, Obama: Putin ignoriše svoje intrese

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas američkom predsedniku Baraku Obami da su sankcije nametnute Moskvi zbog ukrajinske krize kontraproduktivne i da sadašnja situacija nije u interesu ni Rusije ni SAD. Nešto kasnije Obama je konferenciji za novinare u Beloj kući rekao da su SAD ograničene u mogućnosti da odvrate Rusiju od aktivnosti u Ukrajini i ocenio da Moskva i predsednik Vladimir Putin ignorišu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svoje dugoročne interese.

U saopštenju ruske vlade nakon telefonskog razgovora dvojice lidera, navodi se da su razlike u njihovim stavovima i dalje velike, ali su obojica istakli potrebu uspostavljanja momentalnog i održivog prekida vatre na istoku Ukrajine.

Bela kuća je u Vašingtonu objavila da je u telefonskom razgovoru Obama izrazio zabrinutost zbog toga što Rusija podržava pororuske snage na istoku Ukrajine.

Dvojica predsednika su se saglasili da ostave otvorene kanale komunikacije kada su u pitanju dešavanja u Ukrajini.

Ovo je, kako navodi Rojters, bio njihov prvi razgovor od 17. jula, kada je malezijski avion oboren iznad istoka Ukrajine za šta američki zvaničnici veruju da je letelicu pogodila raketa koju su ispalile proruske snage.

"Predsednik je istakao duboku zabrinutost zbog rastuće podrške separatistima u Ukrajini", navedeno je u saopštenju Bele kuće.

Takođe, Obama je u razgovoru istakao da se zalaže za diplomatsko rešenje krize u Ukrajini, navedeno je u saopštenju.

Obama: Putin ignoriše svoje dugoročne interese

Američki predsednik Barak Obama izjavio je večeras na konferenciji za novinare u Beloj kući da su SAD ograničene u mogućnosti da odvrate Rusiju od aktivnosti u Ukrajini i ocenio da Moskva i predsednik Vladimir Putin ignorišu svoje dugoročne interese, javlja AP.

"SAD su učinile sve što je bilo moguće da podrže vladu Ukrajine i odvrate Rusiju, ali ima ograničenja u onome što mogu da učine", rekao je Obama.

Prema njegovim rečima, Rusija bi trebalo da želi da preduzme korake kako bi se ekonomske sankcije ukinule.

Ali, dodao je američki predsednik, "ljudi se ne ponašaju uvek racionalno" i ponekad se ne ponašaju u skladu sa sopstvenim interesima.

Na konferenciji za štampu Obama je rekao i da su SAD, posle terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, vršile torturu nad nekim uhapšenim pripadnicima Al Kaide.

"Činili smo nešto što je u suprotnosti sa našim vrednostima", rekao je američki predsednik.

Rusija zabranila uvoz suncokreta i soje iz Ukrajine

Ruska Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Roseljhoznadzor) zabranila je uvoz suncokreta, kukuruznog griza, soje u zrnu i sojinog brašna iz Ukrajine.

Stručnjaci Roseljhoznadzora ranije su više puta u isporukama biljnih proizvoda iz Ukrajine nalazili biljne štetočine kao što je ambrozija, preneo je Itar tas.

U Institutu za konjukturu agrarnog tržišta Itar tasu je rečeno da se zabrana isporuka suncokreta i soje neće odraziti na rusko tržište. Udeo Ukrajine u uvozu soje je u prvoj polovini ove godine povećan na 10 odsto, nakon oštrog pada u 2013. godini.

Rekordni rod soje u Rusiji koji se očekuje 2014/2015. marketinške godine, omogućiće da se ne oseti nedostatak ukrajinske soje na ruskom tržištu, objasnili su u Institutu.

Glavni isporučioci soje u Rusiju su zemlje Južne Amerike. Ukrajina je u periodu septembar 2013 - jun 2014, prema podacima carine, izvezla u Rusiju 140.000 tona sojinog zrna, dok je u istom periodu Rusija uvezla ukupno 1,4 miliona tona.

Rusija je od juče zabranila uvoz soka iz Ukrajine, a od danas većinu voća i povrća iz Poljske. Od početka godine je zabranila uvoz prehrambenih proizvoda iz šest zemalja - govedine iz Australije, svinjetinu iz Letonije i Litvanije, voće i meso iz Moldavije i mlečne proizvode iz Ukrajine.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.