Putin: Rusija ima samo 2 saveznika armiju i flotu

Izvor: 011vodič.com, 19.Apr.2015, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Rusija ima samo 2 saveznika armiju i flotu

MOSKVA- Rusija vodi nezavisnu i suverenu politiku na međunarodnoj areni, a unutrašnju u skladu sa zahtevima svog naroda i zato je pouzdan partner i ne prilagođava se tekućoj konjunkturi – rekao je Vladimir Putin u intervjuu državnoj televiziji.
U veoma gledanoj emisiji „Vesti subotom“, ruski lider je dodatno precizirao:
„Postoji pnogo komponenti koje nam omogućavaju da sebe smatramo zemljom >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << koja zaista vodi nezavisnu i suverenu politiku. U tom smislu smo pouzdan partner jer ne igramo ni po čijoj muzici i ne prilagođavamo se tekućoj konjunkturi“.
Ruski lider je posebno naglasio da Moskva i Vašington treba da sarađuju nezavisno od toga ko će biti predsednik SAD posle Baraka Obame:
„Sarađivaćemo sa svakim koga američki narod izabere za predsednika SAD. Jer, mi ne sarađujemo sa konkretnim fizičkim licom već sa SAD, sa velikom i veoma uticajnom zemljom u današnjem svetu“.
Šef ruske države je ukazao da se Moskva i Vašington razilaze povodom nekih „međunarodnih pitanja“ i jednostranog američkog delovanja u oblasti protivraketne odbrane. Pa odmah dodao:
„Postoji i ono što nas spaja. To su: neširenje oružja za masovno uništavanje, borba sa međunarodnim kriminalom i terorizmom, borba protiv siromaštva na planeti i napori da se svetska ekonomija i poredak u svetu učine izbalansiranijim i demokratskijim. To su „tačke dnevnog reda“ povodom kojih smo spremni da radimo sa svakim američkim predsednikom“.
Putin u istoj emisiji nije krio da se slaže sa čuvenim rečima ruskog imperatora Aleksandra III:
„Imperator je rekao da Rusija, čije se ogromnosti svi boje, ima samo dva saveznika – svoju armiju i ratnu flotu. Međutim, danas mnogo država i ljudi u svetu podržava ono što Rusija čini u borbi sa međunarodnim terorizmom i drugim izazovima. Imamo dobre odnose u okvirima BRIKS. Postoji i ŠOS. To nisu vojne organizacije, ali su to naši prijatelji sa kojima tesno sarađujemo i razvijamo odnose. Vojno-politički savez je ODKB sa čijim članovima Rusija ima veoma bliske i savezničke odnose“.
Putin je ovome pridodao: „Mi nemamo nameru da sa bilo kime ratujemo, ali ćemo jačati svoju odbrambenu moć da niko i ne poželi da ratuje sa Rusijom“.
Ruski lider je otkrio: da će pitanje priznavanja ili nepriznavanja Donjecke i Luganske Republike – ako bude aktuelno – biti rešavano „u kontekstu realnog stanja stvari u tom momentu“.
Već u sledećem trenutku je u suštini opozvao i i to, naglasivši:
„Sada ne želim da o tome govorim. Sve što bih rekao – moglo bi da bude kontraproduktivno“.
Putin je činjenicu da su ga čitaoci magazina Time proglasili najuticajnijim čovekom u svetu nazvao „znakom uvažavanja prema Rusiji“. Pri tom je naglasio da je indiferentan prema takvim rejtinzima jer uticaj državnika treba procenjivati po ekonomskoj moći i odbrambenoj sposobnosti njegove zemlje.
The post Putin: Rusija ima samo 2 saveznika armiju i flotu appeared first on Politika.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.