Putin: Rusija će unaprediti bezbednost svog sajber prostora

Izvor: Blic, 01.Okt.2014, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Rusija će unaprediti bezbednost svog sajber prostora

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Moskva mora da preduzme korake u cilju bolje zaštite svog sajber prostora, ali da ipak neće biti uvedena potpuna kontrola nad internetom.

- Moramo da razvijemo i primenimo čitav niz posebnih mera za zaštitu informacija. Neophodno je da unapredimo bezbednost ruskih komunikacionih mreža i informacionih resursa, prvenstveno onih koje koriste državne strukture - rekao je Putin u obraćanju Ruskom savetu bezbednosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a prenele su ruske agencije.

- Nemamo, međutim, nameru da ograničimo pristup internetu, niti da ga stavimo pod potpunu kontrolu - rekao je predsednik Rusije.

On je naveo da Rusija "beleži stalan rast sajber napada na ruske informacione resurse".

- Broj tih napada se u poslednjih šest meseci višestruko povećao i ne može da se poredi sa nivoom iz prošle godine. Istovremeno su metode, sredstva i taktike takvih napada unapređene, a njihov intenzitet je u direktnoj vezi sa aktuelnom situacijom u svetu - rekao je Putin.

Ruski predsednik je dodao da zvanična Moskva radi sve da bi obezbedila nesmetani pristup internetu u Rusiji i najavio da će postepeno biti ugašeni sajtovi koji promovišu nasilje i ekstremizam.

- Želeo bih da naglasim da ne planiramo da ograničimo pristup internetu, odnosno da ga stavimo pod potpunu kontrolu, stavimo pod državnu kontrolu ili ograničimo zakonske interese pojedinaca, javnih organizacija i kompanija u sektoru informatike - naveo je Putin.

On je naveo i da određene zemlje u svetu koriste dominantnu ulogu u sajber prostoru da bi ostvarile svoje ekonomske i političke ciljeve.

- Svedoci smo da pojedine zemlje pokušavaju da iskoriste svoju dominantnu ulogu u globalnom informacionom prostoru kako bi ostvarili ne samo ekonomske, već i vojne i političke ciljeve. Informacioni sistemi se aktivno koriste kao instrumenti takozvane prikrivene moći u svrhu ostvarenja interesa tih zemalja - istakao je Putin.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.