Putin: Odustajanje od svih pravila u međunarodnim odnosima je sasvim izvodljivo

Izvor: Vostok.rs, 24.Okt.2014, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Odustajanje od svih pravila u međunarodnim odnosima je sasvim izvodljivo

24.10.2014. -

 
Uzimajući u obzir situaciju u svetu ne smemo odbaciti odustajanje od svih pravila u međunarodnim odnosima. Taj scenario je sasvim izvodljiv, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„A šta nas očekuje, ako izaberemo da živimo bez ikakvih pravila? A na takvu mogućnost ne smemo zaboraviti, ako uzmemo u obzir usijanu situaciju u svetu“. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

Ponekad se čini da se Zapad stalno bori sa rezultatima svoje politike, plaća za nju sve veću i veću cenu, izjavio je predsednik Vladimir Putin .

"Ponekad se čini da naše kolege i prijatelji ulažu svu snagu u uklanjanju rizika koje sami stvaraju, plaćaju za to svaki put veću cenu“, izjavio je Putin u svom govoru u međunarodnom diskusionom klubu „Valdaj“ u Sočiju.

„SAD nisu izašle na kraj sa unipolarnim svetom, sada pokušavaju da stvore nešto nalik na kvazibipolarni svet“, nastavio je Putin. „Ispostavilo se da unipolarni svet nije udoban, i da samoproglašeni svetski lider teško njime upravlja. Otud današnji pokušaji – već na novoj istorijskoj etapi – da se stvori nešto kao „kvazibipolarni“ svet, „kvazibipolarni“ sistem kao udoban model za američku vladavinu“, rekao je predsednik Rusije.

„Teroristi jeftino prodaju naftu, a kupci koji je preprodaju finansiraju terorizam“, izjavio je Putin.

„Što se tiče finansijske pomoći terorizmu, to je danas ne samo zarada od narkotika, čija se proizvodnja za vreme međunarodnih snaga u Avganistanu uvećala nekoliko puta, i vi svi to dobro znate. Teroristi dobijaju finansijsku pomoć i od prodaje nafte“, rekao je Putin.

„Kupci nafte koju prodaju teroristi ne razmišljaju o tome da finansiraju terorizam, koji će ranije ili kasnije obuhvatiti i njihovu teritoriju, sejati smrt u njihovom zemljama“, dodao je predsednik.

Sjedinjenim Američkim Državama je svejedno ko će zameniti Sovjetski Savez – Iran, Kina ili Rusija. Svet ponovo pokušavaju da podele i naprave neprijatelja, izjavio je predsednik Vladimir Putin.

„Nije važno ko će u američkoj propagandi zameniti mesto SSSR kao glavnog protivnika. Iran, kao zemlja koja želi da razvija nuklearne tehnologije, Kina, kao prva ekonomija sveta, ili Rusija kao nuklearna sila“.

„Ponovo vidimo pokušaje da se svet razdrobi, pokušaje da se povuku linije podele, da se naprave koalicije ne po principu „za“, već „protiv“ bilo koga, da se stvori neprijatelj kao u vremena hladnog rata. I da se stekne pravo lidera, ili pravo diktat“, dodao je Putin.

Pretenzije na izuzetnost dovode do obratnog efekta, izjavio je predsednik Rusije. "Takvi pokušaji se ne samo kose sa realnošću, već protivreče multipolarnom svetu", rekao je Putin u svom govoru u međunarodom diskusionom klubu "Valdaj".

Globalna poslovna zajednica je podvrgnuta pritisku od strane zapadnih vlada, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Zajednički ekonomski projekti, uzajamne investicije objektivno približavaju zemlje, pomažu u amortizaciji postojećih problema u odnosima među državama. Ali globalna poslovna zajednica je sada pod jakim pritiskom Zapada. Kakav biznis, kakav ekonomski napredak, pragmatizam, kada se govori o opasnosti po domovinu, slobodni svet, demokratiju!“

„Formiranje takozvanog policentričnog sveta... samo po sebi nije jačanje stabilnosti. Čak naprotiv – zadatak postizanja globalne ravnoteže se pretvara u tešku mozgalicu, sa mnogo nepoznatih“, izjavio je ruski predsednik na XI sednici međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da sposobnost Islamske države može lako da se objasni, jer su se u redove terorista ulili bivši aktivisti iračke partije BAAS.

U svom govoru na završnoj plenarnoj sesiji XI sednice Međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“, ruski lider je rekao da se Islamska država pretvorila u pravu armiju.

„A odakle dolaze novi regruti? U Iraku su posle svrgavanja Sadama Huseina srušene državne institucije, pa i armija. Još tada smo govorili: obratite pažnju, isterali ste ljude na ulicu. Šta će postati od njih? Ne zaboravljajte da su bili u rukovodstvu velike regionalne zemlje. U šta pretvarate te ljude?“

„I šta je ispalo? Desetine hiljada vojnika i oficira, bivših aktivisti partije BAAS izbačenih na ulicu danas su teroristi. Možda je u tome sposobnost Islamske države? Jer oni su zaista profesionalni sa vojne tačke gledišta“, smatra ruski predsednik.

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.