Putin: Jeljcina oterali zbog Jugoslavije

Izvor: Vesti-online.com, 18.Apr.2015, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Jeljcina oterali zbog Jugoslavije

Vladimir Putin je u TV emisiji Direktna linija, u toku razgovora sa građanima Rusije, ponovo demantovao spekulacije o ruskim trupama u Ukrajini.

- Na pitanje, ima li ili nema naše vojske u Ukrajini, govorim vam direktno i jasno - ruske vojske u Ukrajini nema - kazao je Putin.

Po rečima ruskog predsednika, najbolju izjavu u vezi sa sukobom na jugoistoku zemlje dao je načelnik Generalštaba ukrajinske armije, koji je "direktno i javno, na sastanku sa svojim stranim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kolegama, rekao: Mi ne ratujemo sa ruskom vojskom".

Putin je završio ovaj deo priče odlučnim stavom da između Rusije i Ukrajine ne može biti rata.

SAD nisu potrebni saveznici, nego vazali, a Rusija ne vidi sebe u toj ulozi, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u Direktnoj liniji sa građanima Rusije. On je dodao da je rukovodstvo Sovjetskog Saveza posle Drugog svetskog rata pomoću sile nametalo svoj model zemljama istočne Evrope, a da to sada čine i SAD, zbog čega ih čeka ista sudbina kao i SSSR.

Putin je rekao i da su zapadne zemlje hvalile bivšeg predsednika Rusije Borisa Jeljcina sve dok nije izneo svoj stav prema bivšoj Jugoslaviji.

- Zapad je najpre aplaudirao Jeljcinu, a kada je izneo stav Rusije o Jugoslaviji, pustili su pse na njega. Čim smo progovorili o sebi i svojim interesima, odmah su nas dočekale žestoke reakcije. Ali nećemo da se durimo i ljutimo zbog toga - naveo je Putin.

Na pitanje veterana Drugog svetskog rata o saveznicima i neprijateljima, Putin je rekao: "Imamo samo dva saveznika, to su naša armija i naša mornarica... Mi ne želimo da se borimo protiv bilo koga, već da izgradimo takvu odbranu, da niko ne želi da se bori protiv nas. Ne vidim nijednu zemlju kao neprijatelja. Takođe, preporučujem svima da nas ne vide kao neprijatelja."

Govoreći o ubistvu opozicionara Borisa Nemcova, Putin je rekao da je sa njim imao dobre odnose, iako je često bio na meti kritika, a otkrio je i da su ruski obaveštajci i policija "u satima nakon ubistva znali imena ubica".

"Pitanje je kako ih uhapsiti", rekao je zagonetno Putin.

SAD i dalje optužuju Moskvu da se ruske trupe nalaze u Donbasu, zanemarujući činjenicu da su se američki vojnici iskrcali u Ukrajinu. Po rečima ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, Arsena Avakova, obuka Nacionalne garde od strane američkih marinaca trajaće osam nedelja, a zatim će biti održane zajedničke vežbe u kojima će učestvovati bataljoni Azov, Jaguar, Omega i drugi. Ove nedelje je i Kanada saopštila da će poslati u Ukrajinu 200 vojnih instruktora.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.