Putin: Dijalog sa Donbasom ključ za budućnost Ukrajine

Izvor: Vostok.rs, 04.Sep.2015, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Dijalog sa Donbasom ključ za budućnost Ukrajine

04.09.2015. -

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je danas Kijev i Donbas da nastave razgovore i naglasio da budućnost Ukrajine zavisi od napora svih njenih građana da prevaziđu postojeće razlike.

Amandmani na ukrajinski Ustav koji će garantovati veću autonomiju oblastima na jugoistoku zemlje (Donbas) moraju biti proglašeni nakon razgovora sa Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom, naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je Putin u petak.

„Želim da naglasim da su amandmani na Ustav Ukrajine predviđeni Minskim sporazumima, ali se moraju primenjivati i u toku razgovora i dijaloga, u koordinaciji sa predstavnicima Donbasa, s teritorijom nepriznatih DNR i LNR“, rekao je Putin na Istočnom ekonomskom forumu.

Ruski predsednik je naglasio da je dijalog Kijeva i Donbasa jedno od najvažnijih pitanja kad je reč o pomirenju u Ukrajini.

„Nažalost, takav dijalog se trenutno ne odvija“, rekao je Putin.

Na pitanje da li nedavni sukobi ispred Vrhovne rade imaju veze s ustavnim amandmanima, Putin je rekao da su te dve stvari „potpuno nepovezane“.

Prema ruskom predsedniku, do sada usvojeni amandmani „ne menjaju strukturu moći u Ukrajini“ i oni su iskorišćeni „isključivo kao izgovor za eskalaciju političke borbe za vlast“.

„To što su Ukrajinu stavili pod spoljnu upravu, sva ključna mesta u vladi, a sad još i u ključnim regionima zauzimaju stranci. Mislim da je to vređanje ukrajinskog naroda. Zar u Ukrajini više nema dobrih, časnih ljudi i pametnih upravljača? Naravno da ima“, izjavio je Putin.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.