Putin: Bićemo prinuđeni da reagujemo zbog NATO u Rumuniji

Izvor: Blic, 28.Maj.2016, 01:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Bićemo prinuđeni da reagujemo zbog NATO u Rumuniji

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da se osposobljavanje sistema protivraketne odbrane (PRO) NATO u Rumuniji negativno odražžava na odnose Moskve sa Zapadom, ističući da Rusiju niko ne čuje i da postoji opasnost da bude prinuđena da reaguje.

On je u petak u Atini posle sastanka s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom rekao da je sada učinjen jošš jedan korak i podsetio da Rusija od početka dvehiljaditih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uporno ponavlja, kao mantru, jednu te istu stvar: „Bićemo prinuđeni nekako na to da odreagujemo“.

Putin je, međutim, precizirao da Rusija povodom razmeštanja sistema PRO u Evropi neće činiti ništa dok ne vidi rakete na susednim teritorijama.

- „Nas niko ne čuje. Niko s nama neće da pregovara. Osim uopšštenih fraza, ne čujemo ništa, a uopšštene fraze svode se na to da to nije usmereno na Rusiju, da ne preti bezbednosti Rusije. Podsetiću da je prvobitno reč bila o tome da je potrebno preduprediti opasnost od Irana, reč je bila o iranskom nuklearnom programu. Gde je sada iranski nuklearni program? Nema ga“ - rekao je Putin, prenosi Sputnjik.

Putin je, govoreći o odnosima sa Turskom, istakao da Rusija žželi da obnovi odnose s tom zemljom bez obzira na incident s ruskim bombarderom Su-24.

#tsipras y #Putin hablaron de cooperación en esferas de energía turismo y fármacos #Putin_in_Athens pic.twitter.com/snnlyhHUvZ

Prema njegovim rečima, Rusija je u kontaktu s Turskom posredstvom raznih kanala, a Moskva čeka konkretne poteze turske strane, kojih za sada, kako je rekao, nema.

Kada je reč o zapadnim sankcijama Rusiji, Putin je istakao da kada Zapad bude sazreo da ukine ograničenja, Moskva će učiniti identičan korak.

Ruski predsednik je rekao i da Kurdi u Siriji nisu problem Rusije.

- Rusija se ne bavi reššavanjem problema Kurda u Siriji, to je stvar vlada zemalja u kojima Kurdi žžive. Ne bavimo se time. To uopššte nije našša stvar. To je stvar kurdskog naroda, stvar vlada onih zemalja u kojima Kurdi žžive -, rekao je Putin novinarima u Atini.

- „U Siriji se bavimo borbom protiv terorističkih organizacija i očuvanjem legitimne strukture vlasti, s tim da tamo niššta ne bude uniššteno i da na teritoriji Sirije ne vidimo ponavljanje libijskih događaja ili neššto jošš gore - somalijskih događaja. To ne žželimo da dozvolimo - rekao je Putin.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, Rusija, SAD, Evropa, kao i niz zemalja među kojima i Turska, moraju da prevladaju nesuglasice radi pobede nad terorizmom.

- Rusija i zemlje regiona, uključujući Tursku, Saudijsku Arabiju, Iran i SAD i, naravno, Evropa - svi zajedno moramo to da učinimo. Ali moćićemo to da učinimo tek onda kada shvatimo da terorizam preti svima nama i kada uspemo da prevladamo protivrečnosti koje nas dele. To ćemo nekada obavezno morati da učinimo“ - rekao je ruski lider.

Grčki premijer Cipras je istakao da dijalog njegove zemlje s Rusijom možže da podigne na sušštinski novi nivo odnose Ruske Federacije s Evropskom unijom i NATO.

- Smatramo, kako se navodi i u zajedničkoj deklaraciji, da podizanje naššeg dijaloga na sušštinski drugačiji nivo možže da utiče u tešškom periodu, kada je reč o unapređivanju odnosa Evropske unije i Rusije i NATO i Rusije, kao i kada je reč o učvrššćivanju evropske arhitekture bezbednosti u okviru OEBS-a - rekao je Cirpas.

#Putin ve #Çipras’tan ortak basın toplantısı (CANLI) https://t.co/pt3n0H8hpW pic.twitter.com/k59ntKkbiD

Prema Ciprasovim rečima, arhitektura bezbednosti u Evropi ne možže da bude izgrađena bez učeššća Rusije kao glavnog igrača.

- „Nemoguće je imati arhitekturu bezbednosti u Evropi bez Rusije u svojstvu činioca te arhitekture. Takvi su našši principi - rekao je Cipras.

On je istakao i da je s Putinom razgovarao o situaciji u Ukrajini i da su strane istakle da podržžavaju ispunjavanje odredbi Minskog sporazuma.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin o NATO: Rusiju niko ne čuje, moraćemo da reagujemo

Izvor: B92, 28.Maj.2016

Atina -- Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da se osposobljavanje sistema protivraketne odbrane NATO u Rumuniji negativno odražava na odnose Moskve sa Zapadom...On je istakao da Rusiju niko ne čuje i da postoji opasnost da bude prinuđena da reaguje...On je u petak u Atini posle sastanka s...

Nastavak na B92...

Putin: Bićemo prinuđeni da reagujemo zbog PRO NATO

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Maj.2016

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da se osposobljavanje sistema protivraketne odbrane (PRO) NATO u Rumuniji negativno odražava na odnose Moskve sa Zapadom, ističući da Rusiju niko ne čuje i da postoji opasnost da bude prinuđena da reaguje...On je u petak u Atini posle sastanka s grčkim...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.