Putin: Besmislene tvrdnje o vojnom učešću Rusije

Izvor: RTS, 17.Apr.2014, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Besmislene tvrdnje o vojnom učešću Rusije

Ruski predsednik odbacio je kao besmislene sve tvrdnje o vojnom učešću Rusije u događajima na istoku Ukrajine i istovremeno ocenio da je početak pregovora o Ukrajini u Ženevi veoma važan, kako bi se zajednički razmislilo o izlazu iz postojeće situacije.

Vladimir Putin je podvukao da se nada da neće morati da iskoristi svoje pravo da pošalje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rusku vojsku u Ukrajinu, podsećajući da je 1. marta dobio dozvolu Gornjeg doma doma parlamenta da pošalje trupe na ukrajinsku teritoriju.

Vladimir Putin kaže da zemljama bivše Jugoslavije "manipulišu" u praktično svakom pogledu, ali nije naveo ko.

Ruski predsednik je rekao da u "svetu ima dosta snaga" koje se boje snage i veličine Rusije. "I trude se da je umanje", kazao je Putin.

"Pogledajte šta su uradili sa Jugoslavijom - rascepkali na male komade, i sada manipulišu svim čime se može manipulisati. A tamo se može manipulisati praktično svime", rekao je ruski predsednik.

Kaže da se nada da će učesnici pregovora shvatiti u kakvu "propast srljaju vlasti u Kijevu i za sobom vuku zemlju".

Ruski predsednik je, odgovarajući na pitanja građana u televizijskom obraćanju, rekao da je od najveće važnosti da što pre počne dijalog između aktuelnih ruskih vlasti i regiona u cilju pronalaženja kompromisa.

Primetio je, međutim, da predstavnici vlasti u Kijevu odlaze u regione, ali se tamo ne sastaju sa narodom već sa svojim pristalicama.

Putin je dolazak aktuelnih snaga u Kijevu na vlast okarakterisao kao "protivustavan", posle čega su, kako je rekao, počeli dramatično da se povećavaju nacionalistički stavovi, a stanovnici pojedinih regiona su postali zabrinuti za spostvenu bezbednost.

Predsednik Rusije je priznao da su na Krimu, u vreme protesta i referenduma o otcepljenju od Ukrajine i pripajanju Rusiji, bili ruski vojnici.

"Iza leđa samoodbrane Krima stojali su naši vojnici. Ponašali su se veoma korektno, odlučno i profesionalno. Drugačije održati referendum: otvoreno, pošteno, dostojanstveno i pomoći ljudima da izraze svoje mišljenje, bilo je jednostavno nemoguće", rekao je Putin.

Putin je objasnio i ko su bili vojnici koji su nosili uniformu bez oznaka krajem februara na Krimu, podseća AFP.

Najtraženiji uzbunjivač na svetu Edvard Snouden lično je postavio pitanje Vladimiru Putinu tokom televizijskog obraćanja ruskog predsednika naciji.

Snouden je putem video-linka pitao Putina da li Rusija prisluškuje komunikacije svojih građana, a Putin je to kategorički negirao.

"Ruske obaveštajne agencije koriste specijalne tehnike da prisluškuju telefonske razgovore i špijuniraju pojedince samo posle prethodno dobijene naredbe suda", odgovorio je Putin Snoudenu.

"Iza lokalnih snaga samoodbrane bili su naši vojnici. Oni su postupali ispravno, ali odlučno i profesionalno. Morali smo da zaštitimo ljude od moguće upotrebe oružja", dodao je Putin.

Ruski predsednik je naglasio da je Rusija uvek bila uz Ukrajinu i da će tako i ostati, a kako je rekao, Rusija nikada nije planirala vojne akcije na Krimu.

"Rusija nije planirala anesiju ili vojne akcije na Krimu, bila je spremna da gradi odnose polazeći iz geopolitičkih realnosti. Međutim, opasnosti za Ruse su bile konkretne i opipljive. To je podstaklo narod Krima da se zamisli o budućnosti i da se obrati Rusiji za pomoć i upravo time smo se rukovodili", rekao je Putin."Može doći do problema u isprukama gasa Evropi"

Ruski predsednik kaže i da bi prelazak Ukrajine na avansno plaćanje ruskog gasa mogao da izazove probleme u isporuci gasa Evropi.

"Mi smo spremni da se još strpimo... trpećemo mesec dana. Ako ovog meseca (Ukrajina) ne bude ništa platila, mi, u skladu sa sporazumom prelazimo na avansno plaćanje", rekao je Putin.

"Nova trka u naoružanju, Rusija prisiljena na odgovor"

Širenje NATO-a istiskuje Rusiju iz regiona Crnog mora, a raspoređivanje američkog raketnog štita u Istočnoj Evropi vodi ka trci u naoružanju, na koju je Rusija prinuđena da odgovori, poručio je Vladimir Putin.

Ruski predsednik je istakao i da je na odluku o aneksiji Krima, sedišta ruske crnomorske flote, delimično uticalo širenje zapadne vojne alijanse u istočnoj Evropi.

"Kad vojna infrastruktura dođe na našu granicu, prinuđeni smo da odgovorimo... Raketni sistem NATO ustvari je ofanzivni sistem o kojem SAD odbija da pregovara", konstatovao je Putin.

Smatra da bi svetske sile trebalo da razrade novi međunarodni mehanizam za rešavanje problema, jer, primetio je, "u unipolarnom svetu koji vode SAD malo je onoga što bi obuzdalo upotrebu sile".

Po rečima ruskog predsednika, odnosi Rusije i Kine danas su bolji nego ikad i igraće značajnu ulogu na političkoj sceni.

Putin je, takođe, rekao da je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, u vreme dok je bio danski premijer, snimao njihov privatni razgovor i potom njegov sadržaj dostavio medijima.

Putin je naveo da je Rasmusen tokom jednog susreta poneo diktafon sa sobom i tajno snimao njihov razgovor, a potom ga, bez njegovog odobrenja, dostavio medijima.

"Nisam mogao da verujem svojim očima i ušima - to je glupost. Kakvo poverenje može da postoji posle takvog incidenta", ispričao je ruski predsednik, a prenosi agencij Itartas.

Putin je rekao i da je poverenje između Moskve i Vašingtona "u znatnoj meri izgubljeno", dodajući da Rusija ne može sebi da dozvoli da za dobre odnose stalno zanemaruje svoje interese i pozvao SAD da odustanu od politike "dvostrukih standarda".

Putin je rekao da je poverenje izgubljeno, ali ne ruskom krivicom, i da je razočaran dvostrukim standarima. "SAD mogu da postupaju kako hoće u Jugoslaviji, Iraku, na Kosovu, a mi ne možemo. Pozicija SAD nema nikakve logike", rekao je Putin.

Za ruskog predsednika prethodnih dana stiglo je više od dva miliona pitanja.

Ovo je 12. put da Putin preko televizije odgovarao na pitanja ruskih građana. Svaki put, on je govorio sve duže i duže, a prošle godine najduže - četiri sata i 48 minuta.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

“Evropa ne može bez ruskog gasa“

Izvor: Vesti-online.com, 17.Apr.2014

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je za Evropu nemoguće da prestane da kupuje ruski gas i da se nada da će biti postignt sporazum sa Ukrajinom o snabdevanju gasom...Evropa ne može prestati da kupuje ruski gas: Vladimir Putin.. .."Prodajemo gas u evropskim zemljama i naše isporuke čine...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.