Poljska: Rusija preti, američki štit je odgovor

Izvor: N1 televizija, 30.Maj.2016, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska: Rusija preti, američki štit je odgovor

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski odbio je tvrdnje predsednika Rusije Vladimira Putina da će Rusija morati nešto da učini povodom američkog antiraketnog štita u Rumuniji i Poljskoj.

Po rečima Vaščikovskog, Rusija Poljskoj neprestano preti već godinama, a antiraketni štit je samo odgovor Poljske na agresivne pokušaje Rusije da radikalno prekroji arhitekturu bezbednosti u Evropi.

"Pretnje nam upućuju godinama. Upravo štit je odgovor, američko >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << prisustvo je odgovor. Nije to tako da mi nešto odlučujemo na šta Rusija odgovara. Rusija je ta koja menja karakter međunarodnih odnosa, Rusija je ta koja nastoji da prekroji arhitekturu bezbednosti u Evropi. Mi odgovaramo na agresivne postupke Rusije", rekao je Vaščikovski poljskoj privatnoj televiziji TVN24.

Vaščikovski je izjavio da će odluke o jačanju istočnog krila NATO koje se očekuju na samitu zapadnog vojnog saveza 8. i 9. jula u Varšavi, doneti samo simbolično prisustvo savezničkih vojnika, te ne mogu da predstavljaju agresivni potez protiv Rusije.

"Biće međunarodni bataljani NATO, biće američko vojno prisustvo, ta oklopna brigada koju su Amerikanci već mesecima najavljivali. Biće magacina američke vojne tehnike. Ali i dalje je to samo simbolično prisustvo na istočnom krilu. To nije prisustvo agresivne prirode", kazao je Vaščikovski.

U Varšavu danas stiže generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u okviru poslednjih priprema za julski samit NATO u Varšavi i tokom dvodnevne posete Poljskoj razgovaraće prvo večeras u četiri oka s predsednikom Poljske Andžejom Dudom, a u utorak i sa premijerkom Beatom Šidlo, ministrom odbrane Antonijem Maćerevičom i ministrom spoljnih poslova Vitoldom Vaščikovskim.

U nedavnom intervjuu poljskom državnom radiju Stoltenberg je označio predstojeći samit NATO kao prekretnicu između ostalog i za odgovor na, kako je naveo, agresivne poteze Rusije.

"Odlučiće o najvećem jačanju sposobnosti za odbranu od vremena Hladnog rata i pokazaće jedinstvo NATO u smislu načela jedan za sve, svi za jednog. Ako budemo jedinstveni, zaplašićemo eventualnog neprijatelja tako da mu ni ne padne na pamet da napadne neku od članica NATO", rekao je Poljskom radiju Stoltenberg.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.