PUTINOV VOJNI DIZNILEND Deca pucaju iz kalašnjikova i voze tenkove

Izvor: Blic, 30.Jun.2015, 06:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUTINOV VOJNI DIZNILEND Deca pucaju iz "kalašnjikova" i voze tenkove

Na sajmu oružja u ruskom gradiću Kubinka, održanom pre nekoliko dana, ruski predsednik Vladimir Putin otkrio je detalje o novom “Patriotskom parku” nedaleko od Moskve.

Reč je o nekoj vrsti “vojnog Diznilenda”, čiji će posetioci moći da voze tenk, upravljaju helikopterom i pucaju iz oružja. Prodavaće se hrana koja će asocirati na vojničko sledovanje, a simulatori će pružati utisak da sedite u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pravom tenku, jer će se intenzitet drmusanja i tutnjanja menjati zavisno od vrste terena i brzine.

Kako je preneo britanski “Gardijan”, ruski predsednik vidi novi zabavni park kao važan sastavni deo svog “vojno-patriotskog rada s mladima”.

Pored simulatora, na raspolaganju će biti i pravi “kalašnjikovi” i mitraljezi. “Raša tudej” navodi da će između 10 i 16 časova moći da se puca, a posetioci će se upoznati s različitim segmentima ruske armije - od pešadije i bacača plamena, preko najmodernijih borbenih helikoptera "Ka-52-Aligator" - u kome piloti ne sede jedan iza drugog, već jedan pored drugog - pa sve do ruskog muzeja tenkova.

Na aukcijama će se prodavati uniforme i vojna vozila koja se više ne koriste, a u prodavnici suvenira magneti, pilotske jakne i futrole za telefon s Putinovim likom.

Da se deca ne bi premorila tokom obilaska ogromnog parka, planirano je da boravci traju oko nedelju dana, što podrazumeva izgradnju hotela i centara za zabavu za čitavu porodicu.

 “Kada pogledam ovaj park, ponosan sam na Rusiju i znam da imamo čime da konkurišemo Amerikancima. Ne bi se usudili da pritisnu dugme”, kaže vođa ruskog bajkerskog kluba “Noćni vukovi” Aleksander Saldostanov, aludirajući na zategnutu situaciju između Zapada i SSSR-a 60-tih i 70-tih godina, kada je svet živeo u strahu od nuklearnog rata.

Putin je Saldostanovu poverio zadatak da i na poluostrvu Krim napravi centar za zabavu i odmor omladine, gde će “patriotsko vaspitanje” takođe biti na programu.

“Patriotski park” bi, prema planu, trebalo da bude otvoren za posetioce 2017. godine, a mediji navode da će koštati oko 20 milijardi rubalja (327 miliona evra). Poređenja radi, vojni budžet je nedavno povećan za 33 odsto, na 43 milijarde evra.

Pravilo da rat nije dečja igra i da ga ne treba veličati pred decom, u Rusiji očigledno ne važi, ocenjuje nemački “Bild”. Ruski pravoslavni sveštenik Sergej Privalov je, štaviše, izjavio:

“Ovaj park je poklon ruskim građanima, koji će sada moći da vide rusku vojsku i svoj njenoj moći. Deca treba da dođu, da se igraju oružjem, da se penju na tenkove i upoznaju svu tu savremenu tehnologiju, o kojoj u životu nisu čula.”
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.