Odalović: Moramo misliti ma svoje interese

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2014, 08:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odalović: Moramo misliti ma svoje interese

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović ocenio je da je poseta predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Beogradu izazvala veliku pažnju i da je na opšte zadovoljstvo protekla u najboljoj i radnoj atmosferi, a da je od svih učesnika ocenjeno da je centralni događaj - vojna parada organizovana na izuzetnom nivou.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Generalni sekretar MSP je u Jutarnjem programu RTS-a ukazao na važnost privrednog aspekta posete, jer su potpisani sporazumi koji će relaksirati pojedina pitanja kao što je energetika.

Odalović izjavio je danas da put evropskih integracija apsolutno nema alternativu, ali da Srbija mora da vodi računa o svojim interesima i da će to svako, ko je dobronameran, razumeti.

Na pitanje novinara o odlaganju posete albanskog premijera Edija Rame Beogradu za 10. novembar i napadima na pekare u Vojvodini, čiji su vlasnici Albanci, posle incidenta na fudbalskoj utakmici Srbije i Albanije, Odalović je rekao da situacija mora da se normalizuje i da ti incidenti zaslužuju osudu.

Odalović je ocenio da je dobro da su svi državni organi blagovremeno i efikasno reagovali i što će se u Vojvodini danas sastati i članovi Odbora Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove i ukazao na opasnost od provokacije na fudbalskoj utakmici.

On je upozorio da se u Klini, na manastiru Visoki Dečani, na Kosovu i Metohiji napadaju srpska imanja, crkva i srpski narod i dodao da je to orkestrirani, planirani scenario.

Generalni sekretar MSP je rekao da brine da ono što se dogodilo ima i negativnu konotaciju, jer je isticanje zastave takozvane "velike Albanije" dovelo u pitanje regionalni nivo saradnje, jer je reč o planu koji se odnosi i na teritorije Crne Gore, Makedonije i Grčke.

Odalović je ocenio da je dobro što je poseta Rame odložena da se smire tenzije i daju odgovori na mnoga pitanja.

Generalni sekretar MSP je dodao da je sve spremno za konferenciju ministara spoljnih poslova, privrede i ekonomije zapadnog Balkana, koja bi bila održana 23. oktobra i da se po prvi put očekuje i dolazak zvaničnika Prištine.

Odalović je ukazao na problem Prištine, jer posle izbora još nije konstituisana vlast i da je Srbiji u interesu da se srpska lista i srpski poslanici uključe u rad parlamenta da bi se došlo do zajednice srpskih opština.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.