Novi balistički projektili u Rusiji?

Izvor: VOA, 16.Jun.2015, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi balistički projektili u Rusiji?

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da će ove godine preko 40 novih interkontinentalnih balističkih projektila biti dodato arsenalu njegove zemlje.

Obrativši se danas nadomak Moskve prisutnima na otvaranju medjunarodnog vojnog ekspoa 2015. u organizaciji ruskog ministarstva odbrane, ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da će novi projektili "biti u stanju da prevazidju sve, pa čak i najsavremenije >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << tehnološke raketne odbrambene sisteme".

Stejt department navodi da Rusija trenutno ima 515 stacioniranih interkontinentalnih balističkih projektila, balističkih projektila koji se lansiraju sa podmornica i teških bombardera, koji nose ukupno 1.582 bojeve glave.

Ruski predsedniki je to izjavio u vreme pooštrenih tenzija izmedju Rusije i NATO-a zbog konflikta u Istočnoj Ukrajini i nakon izveštaja u zapadnim medijima da Sjedinjene Države planiraju da trajno stacioniraju teško američko naoružanje i trupe u istočnoevropskim i baltičkim zemljama.

Na pitanje o Putinovim komentarima, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je danas rekao novinarima u Briselu da to jednostavno potvrdjuje "način ponašanja Rusije tokom dužeg perioda", uključujući jačanje, kako se izrazio, neopravdane, destabilizujuće i opasne "nuklearne retorike".

A na pitanje da prokomentariše američke planove o stacioniranju oružja i trupa u istočnoj Evropi i baltičkim državama, generalni sekretar NATO-a je rekao da su to dobrodošla nastojanja da se zaštite saveznici.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.