Nisam servirao pitanje Putinu

Izvor: B92, 18.Apr.2014, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nisam servirao pitanje Putinu"

Moskva -- Edvard Snouden je odbacio kritike da je "servirao pitanje" Vladimiru Putinu i naveo da je njegova namera bila da otvori debatu o prisluškivanju u Rusiji.

Snouden je bio najveće iznenađenje u jučerašnjoj maratonskoj TV sesiji ruskog predsednika i pitao ga je da li Rusija masovno prati komunikacije svojih građana.

Nakon analize Putinovog odrečnog odgovora, usledile su brojne kritike na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << račun bivšeg saradnika NSA, koji je optužen da je svojim navodno režiranim pitanjem postao deo propagande ruskog predsednika.

"Otkud sve te kritike? Očekivao sam da će se neki usprotiviti mom učešću u godišnjem forumu koji je uglavnom sačinjen od serviranih, mekanih pitanja lideru koji nije navikao da mu se neko suprotstavi. Međutim, to nije bio slučaj. Za mene je bilo važnije to što se pružila retka prilika da srušim tabue i pred publikom koja mahom prati državne medije otvorim diskusiju o prisluškivanju. Nadao sam se da će Putinov odgovor, kakav god da bude, pružiti priliku ozbiljnim novinarima i civilnom društvu da nastave sa tom diskusijom", navodi Snoduen u autorskom tekstu u "Gardijanu".

Snouden u odbrani svog pitanja navodi i da je njegov jedini cilj bio da prvi put suoči Putina sa škakljivom temom.

"Postavio sam pitanje koje ne može dobiti kredibilan odgovor od bilo kog svetskog lidera koji vodi moderan, intruzivan program nadgledanja. Otišao sam korak dalje i postavio pitanje da li bi takav program, kada bi bio efikasan i legalan, ikada mogao biti moralno opravdan", navodi Snouden u tekstu.

Bivši američki obaveštajac navodi da je njegovo pitanje "Da li Rusija presreće, analizira i prikuplja komunkacije miliona ljudi na bilo koji način", praktično replika poznatog "okršaja" senatora Rona Vajdena i direktora NSA Džejmsa Klepera u kom je Kleper slagao građane u lice, odbacivši postojanje bilo kakvog programa.

Nastavak Snoudenovog pitanja se odnosio na etičku stranu prisluškivanja.

"Kleperova laž je bio jedan od glavnih motiva da ja izađem u javnost i predstavlja istorijski primer važnosti odgovornosti zvaničnika. Putin je u svom odgovoru odbacio prvi deo mog pitanja, a odgovor na drugi je izbegao. U njegovom negiranju postoje velike nedoslednosti, ali takav odgovor nije izazvao kritike, već činjenica da sam ja uopšte odlučio da postavim pitanje", navodi Snouden.

Nedavno najpoznatiji svetski begunac je naveo da ne može razume da javnost koja zna da je rizikovao svoj život i živote drugih kako bi objavio podatke o svojoj zemlji, sada ne veruje da želi isto to da uradi sa Rusijom, "zemljom kojoj se nije zakleo na vernost".

"Žao mi je što moje pitanje može da se pogrešno tumači i što je ta činjenica poslužila mnogima da ignorišu suštinu pitanja, ali i Putinovog odgovora", navodi Snouden.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Nisam Putinov poltron"

Izvor: Vesti-online.com, 18.Apr.2014

Edvard Snouden je odbacio kritike da je "servirao pitanje" Vladimiru Putinu i naveo da je njegova namera bila da otvori debatu o prisluškivanju u Rusiji...Snouden je bio najveće iznenađenje u jučerašnjoj maratonskoj TV sesiji ruskog predsednika i pitao ga je da li Rusija masovno prati komunikacije...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.