MIHAIL HODORKOVSKI: Era Vladimira Putina bliži se kraju!

Izvor: Press, 01.Mar.2015, 00:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MIHAIL HODORKOVSKI: Era Vladimira Putina bliži se kraju!

Bivši vlasnik naftne kompanije "Jukos", nekada moćni oligarh, a zatim dugogodišnji zatvorenik Mihail Hodorkovski, izjavio je u Londonu na predavanju u Kraljevskom institutu za međunarodne odnose da se era Vladimira Putina kreće ka svom kraju. Bio je to prvi javni nastup Hodorkovskog posle izlaska iz zatvora, a tema predavanja je bila "Rusija za vreme Putina i posle". >> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<
Hodorkovski nije bio blagonaklon prema ruskom lideru ni kada je u pitanju Putinova ličnost ("On sigurno neće ući u istoriju kao heroj. Na ekranima on može da se bori sa medvedima, da leti ili da lovi tigrove, ali to je sve čista fantazija"), ni kada je ocenjivao stanje ruske ekonomije ("Mnogi dovode u vezu pogoršanje ekonomske klime u Rusiji sa ratom, ali stručnjaci znaju da su se iscrpli resursi razvoja jer je uništavana otvorenost i sloboda preduzetništva").
Govoreći pred britanskim ekspertima i politikolozima Hodorkovski je uveravao prisutne da Rusija nije samo sirovinska baza Zapada, kako mnogi misle. Sektor nafte i gasa predstavlja tek oko 20 odsto ruskog BND, a ostalo bogatstvo stvaraju obični ljudi. Po Hodorkovskom, sadašnjim ruskim vlastima je koristan mit da zemlja u celini zavisi od nafte i gasa.
Veći deo predavanja Hodorkovski je govorio o Putinu i njegovim sadašnjim strateškim ciljevima.
- Putin mašta da se dogovori sa SAD o novom svetskom poretku koji bi bio sličan onome u vreme Hladnog rata, kada je svet bio podeljen na sfere uticaja. Tako izgleda idealni svet Vladimira Putina - kazao je Hodorkovski. 

 
Uprkos Putinovim izjavama o mnogopolarnom svetu, on ne veruje u njega jer bi tamo bilo previše igrača sposobnih da donose rešenja i da dejstvuju samostalno.
 Krajem prošle godine Putinov portparol Dmitrij Peskov je rekao da u Kremlju ne prate šta govori Hodorkovski jer je on jako mnogo vremena proveo u zatvoru pa je izgubio vezu sa stvarnošću.
Posle izlaska iz zatvora, Hodorkovski je tvrdio da ne namerava da se bavi politikom i bori za vlast. Jedno je sigurno - da Hodorkovski u Rusiji objektivno ima mali broj pristalica jer većina stanovništva mrzi oligarhe pošto smatra da su do bogatstva došli otimačinom i krađom državne imovine.

NIKO KAO RUSKI LIDER 

Odgovor na stavove Hodorkovskog stigla je iz Rusije gde su objavljeni podaci o popularnosti ruskog predsednika Vladimira Putina koji ukazuju da ona dostiže nove najviše vrednosti. Naime, nedavna anketa je pokazala da ga trenutno podržava 86 odsto građana Rusije. Popularnost nijednog političara se ne može meriti s Putinovom. Nemačka kancelarka Merkel uživa podršku od 64 odsto, američki predsednik Obama od 46 odsto, britanski premijer Kameron ima podršku od 41 odsto, a francuski predsednik Oland samo 21 odsto.    
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.