Kremlj: Rusko–turski odnosi pretrpeli štetu koja će veoma teško biti popravljena

Izvor: Vostok.rs, 28.Nov.2015, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kremlj: Rusko–turski odnosi pretrpeli štetu koja će veoma teško biti popravljena

28.11.2015. - Ruska avijacija nastavlja da podržava Vojsku Sirije

Turska je obaranjem ruskog aviona Su–24 bez presedana izazvala Rusiju koja je odgovorila reakcijom adekvatnom tom nivou pretnje, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Predsednik Rusije Vladimir Putin je mobilisan. Mobilisan je maksimalno s obzirom da je Rusiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << bačen izazov bez presedana. Iz tog razloga usledila je reakcija koja odgovara tom nivou pretnje“, rekao je on.

Peskov je komentarišući obaranje ruskog Su–24 u Siriji upozorio da nikome nije dozvoljeno da tako izdajnički puca u rep ruskim avionima.

„U trenutku kada nije bilo nikakvog narušavanja granica nikome nije dozvoljeno da puca u rep ruskog aviona“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, zbog toga su rusko–turski odnosi pretrpeli štetu koja će veoma teško biti popravljena.

„Ruski predsednik Vladimir Putin juče je rekao da je sve što se tiče turskog predsednika pitanje turskih građana, a ne Rusije. Nas se tiču isključivo rusko–turski odnosi koji su pretrpeli štetu koja će veoma teško biti popravljena“, rekao je on.

Peskov je ocenio i da je nakon obaranja ruskog aviona teško predvideti reakciju turskih vlasti.

„Teritorijalni suverenitet zemalja poput Sirije, Turske i Iraka mora da ostane neosporna konstanta. Bliski istok je veoma ranjiv — nepoštovanje suvereniteta tih zemalja može imati katastrofalne posledice, pogotovu što se Bliski istok graniči sa Rusijom“, rekao je Peskov.

On je dodao da će ruska avijacija nastaviti da podržava Vojsku Sirije vazdušnim udarima.

„Vojna operacija koalicije predvođene SAD samo je učvrstila poziciju i proširila teritoriju terorističke organizacije Islamske države. Situacija je korenito počela da se menja tek nakon vojne operacije ruskih snaga“, rekao je portparol Kremlja.

Peskov je takođe ocenio da su mnoge zemlje prestale da insistiraju na odlasku trenutnog predsednika Sirije Bašara el Asada, imajući u vidu da to trenutnu nije realno.

„Neke zemlje počinju realnije da gledaju na Asada i odustaju od zahteva da on istog trenutka siđe sa vlasti. Takva pozicija nije realna u trenutku kada Islamska država kontroliše veći deo teritorije. Sprovođenje izbora takođe trenutno nije pametno rešenje, kao ni razgovor o pronalasku političkog rešenja“, istakao je Peskov.

On se osvrnuo i na pojedine izjave turskih zvaničnika uporedivši ih sa „pozorištem apsurda“.

Govoreći o poslednjem susretu Putina i američkog predsednika Baraka Obame, Peskov je rekao da su oni na marginama samita G20 imali dovoljno vremena da ozbiljno razgovaraju.

„Prilikom susreta dva predsednika u Antaliji bilo je dovoljno vremena za ozbiljan razgovor. To je jako važno kako bi se Putin i Obama sporazumeli oko taktike po pitanju Sirije“, istakao je on.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Kremlj: Nikome nije dozvoljeno da obara ruske avione

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Nov.2015

KREMLJ - Turska je obaranjem ruskog aviona Su–24 bez presedana izazvala Rusiju koja je odgovorila reakcijom adekvatnom tom nivou pretnje, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov...„PredsJednik Rusije Vladimir Putin je mobilisan. Mobilisan je maksimalno s obzirom da je Rusiji bačen izazov...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.