Komesar UN za izbeglice: Stanovnicima Donbasa potrebni pasoši

Izvor: Vostok.rs, 28.Feb.2017, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komesar UN za izbeglice: Stanovnicima Donbasa potrebni pasoši

Stanovnicima Donbasa potrebni su pasoši, ali to ne bi trebalo da ometa sprovođenje Minskih sporazuma, izjavio je visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz o priznavanju u Rusiji dokumenata izdatih stanovnicima pojedinih regiona Donjecke i Luganske oblasti Ukrajine. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su se vlasti rukovodile isključivo humanitarnim razlozima.

„S jedne strane, važno je da ljudi imaju dokumente. Ali sa druge strane, ne bi trebalo da se preduzimaju koraci koji komplikuju minski mirovni proces. Ne kažem da je ovo taj korak, nemojte pogrešno da me shvatite. Ali moramo imati na umu da je glavni zadatak da se postigne dogovor“, rekao je Grandi u intervjuu za list „Komersant“.

Komesar je podsetio na nansen pasoše koji je izdavala Liga naroda licima bez državljanstva i bez dokumenata.

Na mitinzima početkom aprila 2014. stanovnici Donjecke i Luganske oblasti koje ne priznaju legitimitet februarskog državnog prevrata u Ukrajini, proglasili su stvaranje „narodnih republika“. Nakon referenduma koji su održani u maju iste godine, republike su proglasile suverenitet, formirale sopstvene vlade, a u novembru su u DNR i LNR organizovani izbori.

Visoki komesar UN za izbeglice rekao je da Rusija dobro postupa u vezi sa isporukom humanitarne pomoći Ukrajini i prihvatanjem izbeglica.

„Sama Rusija pruža humanitarnu pomoć Ukrajini i prima izbeglice iz Ukrajine, i smatramo da to radi dobro“, rekao je on.

Grandi je takođe rekao da je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim razgovarano o humanitarnoj pomoći i o celokupnoj situaciji u Siriji.

Visoki komesar UN dodao je da Rusija igra važnu ulogu i da je UN pozivaju da „utiče na sirijske vlasti i propusti humanitarne konvoje na svoju teritoriju“.

„Rusija je mnogo učinila da bi nam pomogla. I nadam se da će i dalje nastaviti da pomaže“, dodao je Grandi.

„Uvek pozivam ruske vlasti da nam pomognu na planu rada sa ljudima koji kontrolišu ukrajinski Donbas. Kao i u Siriji, tražimo politički uticaj. Kao u Siriji, potreban nam je pristup terenu i mi pozivamo Rusiju da, koliko je moguće, izvrši pritisak na Siriju, izvrši pritisak na ljude u Donbasu“, rekao je Grandi.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.