KONTROVERZNA PUTINOVA POSETA Od Krima ćemo stvoriti RUSKU MEKU

Izvor: Blic, 23.Avg.2017, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KONTROVERZNA PUTINOVA POSETA "Od Krima ćemo stvoriti RUSKU MEKU"

Ruski predsednik Vladimir Putin i premijer Dimitri Medvedev proveli su dva dana u "radnoj poseti" Krimu.

Poseta je počela iz Sevastopolja, rada na Krimu, bivše sovjetske vojne baze i uporišta žestokih borbi tokom građanskog rata 2014. godine, nakon čega su ruski lideri imali zgusnut raspored - tokom dva dana posete sreli su se sa roditeljima i nastavnicima u jednoj lokalnoj školi, obišli rusku crkvu gde >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su zapalili sveće, a ruski predsednik položio je cveće na spomenik ruskim vojnicima koji su poginuli u II svetskom ratu.

Putin je stigao i da razgovara sa mladima sa Krima u okviru Tavrida foruma, a potom obišao neke od najpozantijih antičkih lokaliteta na poluostrvu.

- Moramo da sagradimo rusku Meku ovde - rekao je Putin tokom posete antičkom gradu Hersones, koji su osnovali grčki kolonisti 529-528. godine.

Kasnije se sastao sa članovima ekstremne desničarske bajkerske grupe "Noćni vukovi" (čije je delovanje više puta kritikovano i osporavano), koji za sebe tvrde da su patriote, kako sami kažu "istomišljenici koji pre svega vole svoju državu".

Susret sa "Vukovima" podigao je mnogo obrva u Kijevu. Reč je o grupi koja je u avgustu 2014. godine imala svojevrsan šou u Sevastopolju, kada su podržali pripajanje Krima "majci Rusiji", a Ukrajinu nazvali "državom koju kontrolišu fašisti". Navodno su se borili na strani proruskih pobunjenika na ratištu u Ukrajini, a Kijev tvrdi da ih je finansirao direktno Vladimir Putin iako oni sami ove navode demantuju.

Ipak, najneočkivanija, a ujedno i poseta koja je podigla pravu buru i Kijevu, bilo je Putinovo pojavljivanje na "Koktebel džez festivalu". Ruski predsednik popeo se na binu i kratko se obratio prisutnima.

- Muzika je kao esperanto, intenacionalni jezik kojem ne treba prevod, jezik koji spaja ljude - rekao je Putin i nakon što se zahavalio organizatorima nastavio - Verujem da je ovaj divan festival održan prvi put pre 15 godina, 2003. Od tada do danas više od 150 izvođača i grupa iz celog sveta nastupalo je ovde.

Ove reči izazvale su bes Ukrajinaca koji su ih protumačili kao provokaciju. Naime, reč je o festivalu koji jeste prvi put pod tim imenom održana na Krimu 2003. godine, ali je tokom ratnih sukoba na poluostrvu premešten u Odesu. Festival kojem je Putin prisustvovao održan je nedelju dana pre originalnog pod istim nazivom i sloganom "Isto mesto, isti džez". Putinovo svojatanje festivala Ukrajinci, tamošnji mediji i javnost su najglasnije osudili, kao u ostalom i celu posetu.

Ukrajinska vlada protetsvovala je zbog dolaska Putina i Medvedeva. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine uputilo je ruskom parlamentu protesnu notu u kojoj je piše da se njihov dolazak smatra "grubim kršenjem suverniteta i teritorijalnog integriteta države". Sa druge strane, odgovora nije bilo.

Inače, Ukrajina prelazak na Krim iz Rusije bez dozvole iz Kijeva smatra kršenjem zakona, zbog čega je bivši premijer Italije Silvio Berluskoni proglašen "pesonom non grata" u toj zemlji 2015. godine. Ukrajina je čak pokrenula krivični postupak protiv Berluskonija na njenoj teritoriji, a zaprećena kazna je pet do osam godina zatvora.

Ovo inače nije i prva poseta Vladimira Putina Krimu. U junu ove godine takođe je kratko boravio na poluostrvu, a kako pišu mediji, uključujući posednju, Putin je najmanje devet puta bio na Krimu.

Rusija je Krima anektirala 2014. godine, ali Kijev, kao ni ostatk sveta tu aneksiju ne priznaju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.