Eklston: Putin je Čerčil našeg vremena

Izvor: Mondo, 30.Apr.2016, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eklston: Putin je Čerčil našeg vremena

Pretpostavljamo da se mnogima u Britaniji neće dopasti izjava jednog od najbogatijih ljudi sa Ostrva, vremešnog milijardera vlasnika komercijalnih prava nad Formulom 1.

Šesnaesti najbogatiji Britanac, čije bogatstvo procenjuju na 3,2 milijarde funti, 85-godišnji Berni Eklston, uporedio je predsednika Rusije, Vladimira Putina, sa čuvenim britanskim političarom, Vinstonom Čerčilom.

Uoči trke za Veliku nagradu Rusije, koja će u nedelju od 14 časova biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << vožena na novoj, modernoj pisti u Sočiju, vlasnik komercijalnih prava nad Formulom 1, na pitanje novinara agencije "TASS" da li je moguće Putina uporediti s nekim od njegovih političkih savremenika, odgovorio je...

"U ovom trenutku to je nemoguće".

Potom je dodao...

"Nema nikoga, trenutno, s kim bismo mogli da uporedimo Putina. Ako stvari posmatramo u aktuelnom trenutku, on je poput novog Vinstona Čerčila. Putina će istorija zapamtiti kao velikog državnika", rekao je Eklston, koji dolazi iz zemlje čiji se lideri, bar javno, nikako ne bi složili ni s ovim poređenjem, ni sa epitetima koje je prvom čoveku Rusije "zalepio" vremešni milijarder.

Potom, usledilo je pitanje da li i u kojoj meri "Mr. E" prati globalne političke tokove, na šta je usledio odgovor:

"Samo onoliko koliko moram".

Foto: Guliver/Getty Images/Clive Mason

Eklston se potom nadovezao da je potpuno zadovoljan i ponosan na to što nikada nije ušao u politiku, iako je imao priliku.

Prvi čovek Formule 1 i kompletan "karavan" trenutno se nalaze u ruskom mondenskom letovalištu, Sočiju, gde su 2014. bile održane Zimske olimpijske igre, a otprilike u to vreme je i završena pista na kojoj je ranije u subotu najbrži bio pilot Mercedesa, Niko Rozberg.

VN Rusije 2016. treća je F1 trka u toj zemlji, koja će uprkos anti-putinovskom raspoloženju na Zapadu za dve godine biti domaćin i Svetskog prvenstva u fudbalu.

Za razliku od prve dve trke u Sočiju, vožene na jesen, koje su pripale takođe asu Mercedesa, aktuelnom šampionu sveta Luisu Hamiltonu, ove sezone pomerena je u prolećni deo kalendara, a najbržem u nedelju opet će trofej uručiti lično Putin, kao što je to i bio slučaj ranije.

VN Rusije jedna je od 21 trke u kalendaru Formule 1, koja se duže od decenije otvoreno i nezadrživo seli ka Istoku. Ugovor između Eklstona i Sočija važi do 2020. godine, a potpisan je 2010. kada je Putin prepustio Andreju Medvedevu mesto predsednika Rusije i kao premijer te zemlje sačekao četiri godine kako bi ponovo stekao pravo da postane predsednik.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.