Darko Lunglov: Nije afirmacija već apsurd

Izvor: Danas, 22.Okt.2014, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Darko Lunglov: Nije afirmacija već apsurd

Beograd - Povodom dolaska Vladimira Putina u Beograd na vojni defile, Danas pokreće debatu o reafirmaciji partizanskog pokreta Josipa Broza Tita. Naše sagovornike pitali smo da li je Putinova poseta doprinos reafirmaciji partizana. Zatim da li se dogodio preokret u zvaničnoj politici rehabilitacije četnika. I konačno, kako vide odnos političkih stranaka prema ovoj temi - koliko se tokom godina vlasti SPS, DSS i DS >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << iskreno odnosile prema rehabilitaciji četnika, a koliko se iskreno danas SNS odnosi prema partizanskoj tradiciji.

„Kao i svemu ostalom ogroman raskorak između stvarnosti i propagande. Jeste neka kosmička pravda da četnički vojvoda stoji mirno u strahu od ruskog (sovjetskog) predsednika dok marširaju zastave partizanskih brigada, ali slaba vajda od toga. Ne vidim stvarnu reafirmaciju već slučajni apsurdni trenutak. Apsurdni incident koji je otkrio trajnost nečega što je po planu trebalo da bude upokojeno, a pošto se još koprca, od sada će samo da iritira još više“, kaže za Danas reditelj Darko Lungulov odgovarajući na pitanje da li su Putinova poseta i prisustvo na paradi doprinos reafirmaciji partizana.

On ne misli da ovo znači neki preokret u dvodecenijskoj zvaničnoj politici rehabilitacije četnika.

„Naprotiv, ovo je samo trenutak u kome je paradoks bio vidljiv, mislim da će rehabilitaciji sada pristupiti još temeljnije da im se ovaki trenuci ne bi slučajno ponovili“, ističe reditelj filmova „Tamo i ovde“ i „Spomenik Majklu Džeksonu“.

Na pitanje koliko su se tokom godina na vlasti SPS, DSS i DS iskreno odnosile prema rehabilitaciji četnika, a koliko se iskreno danas SNS odnosi prema partizanskoj tradiciji, on odgovara da su današnji odnosi hladnokrvno sračunati.

„Današnji odnos je hladnokrvno sračunat, a pređašni koketiranje sa populizmom. I jedan i drugi su neiskreni“, zaključuje Lungulov.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.