Izvor: Blic, 30.Avg.2016, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DUGO NAJAVLJIVANA POSETA Putin u decembru u Japanu

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetiće u decembru Japan, saopštio je danas savetnik Kremlja Jurij Ušakov.

- Dugo najavljivana poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Japanu uslediće u decembru, datum i vreme su već poznati, ali ćemo ih saopštiti u dogovoru s japanskim zvaničnicima - rekao je Ušakov novinarima.

To će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prva Putinova poseta Japanu od 2005. godine, navodi se u saopštenju Kremlja.

Ruski predsednik sastaće se u petak u Vladivostoku s japanskim premijerom Šinzoom Abeom u okviru Istočnog ekonomskog foruma, a njihovom sastanku prisustvovaće i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ministar energetike Aleksandar Novak i čelnici naftne kompanije Rosnjeft (Rosneft) i aluminijumskog giganta Rusal.

Odnosi Japana i Rusije narušeni su zbog spora oko Kurilskih ostrva, koja je Sovjetski Savez okupirao krajem Drugog svetskog rata, a Japan ih smatra delom svoje teritorije, zbog čega dve zemlje do danas nisu potpisale formalni mirovni sporazum.

Pregovori oko Kurilskog arhipelaga, koji obuhvata četiri vulkanska ostrva koja Japan naziva Severnom teritorijom, obustavljeni su posle pripajanja Krima Rusiji u martu 2014. godine, što je Japan osudio.

Rusija je nedavno postavila vojne baze na dva ostrva u spornom arhipelagu, što je izazvalo oštre reakcije Japana, kao i prošlogodišnja poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva jednom od ostrva.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Putin u decembru u poseti Japanu

Izvor: RTS, 30.Avg.2016

Savetnik Kremlja Jurij Ušakov saopštio je da će predsednik Rusije Vladimir Putin posetiti u decembru Japan. Datum i vreme su već poznati, ističe Ušakov, ali će biti saopšteni u dogovoru s japanskim zvaničnicima. . ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.