Britanski novinar tvrdi: Putin je izdao Ratka Mladića?

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jan.2016, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski novinar tvrdi: Putin je izdao Ratka Mladića?

Džulijan Bordžer, britanski novinar i spoljno-politički urednik Gardijana, izdao je knjigu "Suđenje kasapinima", u kojoj je izneo do sada nepoznate detalje o slučaju haškog optuženika Ratka Mladića, tvrdeći da je značajnu ulogu u skrivanju, a kasnije i hapšenju generala, odigrao ruski predsednik Vladimir Putin.

- Svi pritisci da se nađe i uhapsi Ratko Mladić nisu imali efekta. Porodica >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nije htela da ga izda, imali su i zaštitnika moćnijeg od BIA - Rusku tajnu službu (FSB) - piše on u knjizi.

Prema njegovim rečima, Rusija je bila zainteresovana da zaštiti Ratka Mladića iz različitih razloga. Moskva ga je doživljavala kao ratnog heroja koga progone zapadne sile, a njegovo hapšenje, kako je ocenjeno, bilo bi strateški promašaj za Rusiju.

Ključni srpski čovek za hvatanje Ratka Mladića, kako on navodi, bio je pokojni Miodrag Miki Rakić, koji je znao da je jedino FSB sposoban da tolike godine uspešno skriva Mladića i zato je 2010. godine otišao u Rusiju da u neposrednom kontaktu iznese svoje sumnje.

Na konferenciji u Moskvi, kako tvrdi Bordžer, Rakić je priterao uza zid Nikolaja Petruševa, glavnog Putinovog špijuna i rekao mu:

- Osećam vrlo hladan vetar koji nam sa istoka duva u lice.

Petrušev mu je odgovorio da je zaštita Mladića naređena odozgo, što je značilo da je to naredio lično Putin. Šta god da je rečeno ili učinjeno u Putinovom kabinetu, svakako je promenilo stvari.

Posle tog sastanka podrška Mladiću je prestala, a kako tvrdi Bordžer, Rusija je na kraju izdala generala, i on je uhapšen.

Sin generala Mladića na sve ove tvrdnje gleda sa sumnjom, ističući da ga autor knjige nikada nije kontaktirao.

- Očigledno je da se ovi britanski navodi koriste u sukobu sa Rusijom. Meni nije poznato da je autor te knjige ikada pokušao da me kontaktira. Ukoliko se nekome još sudi, a u naslovu piše "Kasapin" tu nema ni "o" od objektivnosti - rekao je za "Blic" Darko Mladić.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Uhapšen Ratko Mladić

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.