Izvor: Vostok.rs, 30.Jul.2016, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Blumberg“: Putin smislio najbolji način za slabljenje NATO-a

Da je ruski predsednik Vladimir Putin smišljao način na koji može da oslabi NATO, ne bi mogao da smisli ništa bolje od ovoga što se već dešava, ocenjuje američka agencija „Blumberg“.

„Blumberg“, naime, navodi da kandidat Republikanske stranke za predsednika SAD Donald Tramp preispituje osnovne principe NATO-a i nagoveštava da će možda priznati Krim kao deo Rusije.

U Turskoj, istovremeno, zvaničnici predvođeni glavnim savetnikom predsednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana optužuju SAD za neuspeli pokušaj vojnog puča u drugoj po veličini vojsci Alijanse, podstičući time porast antiamerikanizma koji Putin „žuri da iskoristi“.

„Neočekivano, uz malo truda, Putin ubira iznenadne plodove unutrašnjih političkih prilika u dva stuba evropske zajedničke odbrambene strukture“, ocenjuje američka agencija.

Putin ima „đavolsku sreću“, smatra gostujući saradnik u Evropskom savetu za spoljne poslove Mark Galeoti.

Ruski predsednik, kako kaže Galeoti, može samo da sedi i posmatra kako se taj „bogatiji, moćniji i na legitimnim vrednostima zasnovan blok“ raspada.

Putin iskorišćava događaje koji su mu išli u korist, uključujući najveću izbegličku krizu u Evropi od završetka Drugog svetskog rata, koja je širom kontinenta ojačala političke stranke levice i desnice, prijateljski nastrojene prema njemu, i koje je uticala na istorijsko glasanje Britanaca u junu za izlazak iz EU, zaključuje „Blumberg“.

Pogledaj vesti o: NATO,   Turska,   Donald Tramp

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.