ALARMANTNO UPOZORENJE: Putin će obarati avione SAD

Izvor: Press, 26.Okt.2016, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALARMANTNO UPOZORENJE: Putin će obarati avione SAD

Rusija je u Siriju prenela veoma napredan i moćan sistem vazdušne odbrane, što verovatno znači da planiraju da ga iskoriste
Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi da naloži vojsci da obori američke avione ako SAD pokušaju da uspostave zonu zabrane leta da bi se suzbilo nasilje civilnog rata u Siriji, izjavio je direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << američke Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper.

Klaper je, odgovarajući na pitanja pred Savetom za spoljne poslove u utorak, rekao da ne bi mogao da eliminiše mogućnost obaranja američkog aviona ako bi Rusija "procenila da to predstavlja pretnju za njihove snage na terenu", preneli su američki mediji.

Rusija je u Siriju prenela veoma napredan i moćan sistem vazdušne odbrane, navodi Klaper, ocenjujući da to ne bi uradili da ne planiraju da ga iskoriste.
Odgovarajući na pitanje da li smatra da Rusija sebe vidi kao super silu koja se vraća, jer SAD "predaju svoje pozicije", Klaper je odgovorio da smatra da je glavni princip spoljne politike Vladimira Putina taj da je Rusija jedan od ključnih igrača u savremenom svetu.

"Prirodan tok istorije je da smo prešli iz bipolarnog sistema hladnog rata u monopolarnu konstrukciju međunarodnih odnosa, gde se takve države kao što su Rusija, Kina smatraju važnim, ako ne i dominantnim igračima. One su zaista takve", rekao je Klaper.

Klaper je naglasio da je to "istorijski proces na koji možemo da utičemo", preneo je Sputnjik.
Odgovarajući na pitanje o ciljevima ruskog lidera, šef Nacionalne obaveštajne službe SAD je izjavio da Putina pokreće njegovo shvatanje Rusije kao super sile.

"Mislim da on vidi Rusiju kao veliku supersilu. Za njega je veoma važno da se SAD ponašaju prema Rusiji kao prema velikoj sili", rekao je Klaper.

On je rusko-američke odnose nazvao nategnutim i ukazao da između Moskve i Vašingtona ostaju nesuglasice po pitanju SirijeUkrajine.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.