Kirbi: Srbija ima pravo da zove koga hoće

Izvor: Blic, 18.Sep.2014, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kirbi: Srbija ima pravo da zove koga hoće

Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi izjavio je danas da Srbija ima pravo da pozove koga god hoće i kada god hoće u posetu, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina, a da je on samo želeo da skrene pažnju na istorijski kontekst Dana oslobo]enja Beograda.

Na pitanje novinara da objasni to što je u intervjuu "Večernjim novostima" postavio pitanje zašto Putin dolazi, Kirbi je odgovorio: "Srbija ima pravo da zove koga god hoće, to je na Srbiji i srskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rukovodstvu, a ja samo mislim da je kontekst malo izvrnut".

 - S moje tačke gledišta, Srbija može da ga (Putina) pozove kad god hoće, uključujući i na taj dan - rekao je on.

On je objasnio da nije reč o tome da se on se slaže sa dolaskom ruskog predsednika, već da smatra da obeležavanje oslobo]enja Beograda treba da bude podsetnik i na istorijski konktekst.

U oslobo]enju je, prema njegovim rečima, učestvovala i Treća ukrajinska armija, deo Crvene armije SSS R, kao i vojnici iz više sovjetskih republika - Rusije, Ukrajine, Belorusije, Azerbejdžana, Gruzije, Kazahstana...

- Svi ljudi iz SSSR, kao i iz Srbije, želeli su da se oslobode nacista i to je ono što sam želeo da naglasim i da stavim priču u taj kontekst - rekao je američki ambasador.

Na pitanje da li se njegova izjava može shvatiti kao pritisak na Beograd da se izjasni izmedju Moskve i Vašingtona, Kirbi je odgovorio odrično.

- Ne, želim da kažem da je oslobodjenje Beograda, kao i Varšave, Pariza i drugih gradova bilo važno mnogima - SAD, Francuskoj, Srbiji, Ukrajini, Rusiji jer nacizam je zlo - rekao je on.

Upitan zbog čega je u intervjuu napravio razliku izme]u poseta kineskih i ruskih zvaničnika, Kirbi je rekao: "Vi možete da to tumačite kako hoćete, ali ja vam kažem u kom kontekstu sam govorio: Kina je u Drugom svetskom ratu takodje učestvovala i na istoku se borila protiv Japana."

Američki diplomata je u intervjuu "Novostima" ocenio da su odnosi Srbije i SAD veoma dobri, ali je povodom najavljene posete ruskog predsednika Beogradu, upitao - ako se to desi, zašto Vladimir Putin dolazi?

- Možete imati dobre odnose i sa Rusijom i Kinom, i sa SAD. Ali naš stav o posetama kineskih i ruskih zvaničnika se razlikuje. Kinezi gotovo nikoga nisu napali, a Rusi jesu. To treba imati na umu. Još nije sigurno da li će Putin doći, ali ako se to desi - zašto dolazi? Zbog proslave osloba]anja Beograda? A Beograd je oslobodila i Treća ukrajinska armija, kao deo Crvene armije - rekao je Kirbi.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, tim povodom, da je poruka američkog ambasadora pitanje upućeno ruskoj strani, a ne Srbiji, i da su to njihovi odnosi u koje on, kako je rekao, "ne bi ulazio". Vučić je dodao da američki ambasador nije tražio uvodjenje sankcija i da ne vrši pritisak na Srbiju, te da je Kirbi "dobar čovek i odličan ambasador".
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kirbi:Srbija može da zove koga hoće,i Putina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2014

Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi izjavio je danas da Srbija ima pravo da pozove koga god hoće i kada god hoće u posetu, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina, a da je on samo želeo da skrene pažnju na istorijski kontekst Dana oslobođenja Beograda...Na pitanje novinara da objasni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.