Vozdviženje čacnog Krcta - Krctovdan u Arilju (VIDEO, FOTO)

Izvor: KMnovine.com, 07.Okt.2014, 08:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vozdviženje čacnog Krcta - Krctovdan u Arilju (VIDEO, FOTO)

Praznik Vozdviženja Časnog krsta, u narodu poznatiji kao Krstovdan,  bogoslužbeno je obeležen u manastiru Svetog Arhiđakona Stefana u Arilju.
 ...
Svetu Arhijerejsku Liturgiju, služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop raško-prizrenski u Egzilu G.G Artemije, uz sasluživanje sveštenomonaha i sveštenođakona Eparhije.




U skladu sa drevnom crkvenom tradicijom iznešen je i Časni krst, koga su celivali vernici sabrani na Liturgiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << />U svojoj besedi Vladika Artemije je istakao:

To je dakle istorijski gledano današnji praznik, ali on ima i mnogo dublje značenje. On nas podseća na krst Hristov. Ne samo onaj na koji je bio razapet, koji je postao Časni krst za nas Hrišćane, nego predstavlja sva stradanja Gospoda Hrista, od Vitlejemske pećine, Njegovoga rođenja i silaska iz naručja Oca Njegovoga na zemlju, rodivši se od Svete Bogorodice, radi nas ljudi i radi našega spasenja i kao dete bio je gonjen od Iroda, morao je da beži u Egipat, a kasnije za vreme Njegove službe od tri i po godine među narodom Jevrejskim, bio je špijuniran i gonjen od tadašnjih Jevrejskih starešina. Jer nisu mogli da shvate i prihvate da narod ide za nekim drugim, a ne za njima.

Na OVOJ STRANI možete pročitati transkript besede.



 
FOTO GALERIJA:















































Nakon Svete Liturgije priređena je trpeza ljubavi.


Info služba: Eparhije Raško-prizrenske u Egzilu


Pripremile: KM Novine

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.