Sudski proces potiv vladike Artemija krcat nepravilnostima, nedostaju i dokazi (VIDEO)

Izvor: KMnovine.com, 13.Jan.2017, 02:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudski proces potiv vladike Artemija krcat nepravilnostima, nedostaju i dokazi (VIDEO)

Maratonski proces u slučaju protiv vladike Artemija i njegovih saradnika nastavljen je prošlog meseca pred Višim Sudom u Beogradu.


   
Episkop Artemije tokom konsultacija sa svojim advokatom / Foto: KM Novine         

Ono što ovaj slučaj od početka karateriše jeste nedopustiv nivo nepravilnosti, nelogičnsti i pravnih propusta >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << koji ga prate od samog početka.

"Prva stvar koja, po meni, tu odsustvuje od neke procedure je njegovo trajanje a mi smo još uvek faktički na samom početku, bez obzira što je formalno otpočeo glavni pretres. I ti dokazi koji bi trebalo da se izvode predstavljaju zapravo svojevrsnu istragu, ono što je trebalo istražiti i ispitati pre nego što je uopšte otpočeo čitav taj postupak i možda pre nego što je isama optužnica stupila na pravnu snagu" kaže za KM Novine advokat odbrane Nikola Tomašević.


   
Nikola Tomašević, advokat odbrane / Foto: KM Novine         




Glavnim nedostatkom smatra odsustvo materijalnih dokaza "konkretno pismeni dokazi, posebno u odnosu na ekonomsko - finansijsku analitiku koji su "privremeno" oduzeti a mi nikako ne možemo da dođemo do njih. To je po meni najveći problem za branioce u ovom slučaju. Mi ćemo dalje u postupku na tome insistirati. Od toga nam zavisi mogućnost iznošenja odbrane jer se na tome zasnivaju i optužnica i naša odbrana. U zavisnosti od dokaza i koliko će nam oni biti na raspolaganju, a moraju nam biti na raspolaganju i to ne bi smelo da nam se uskrati, zavisi ishod i odluka u ovom postpuku" kaže Tomašević.

Proces je još jednom odložen i to za 8. mart, ove godine za kada je zakazano naredno ročište. Ovaj put je za to postojao objektivan razlog ali nije svaki put bilo tako, kaže za KM Novine advokat vladike Artemija, Branislav Tapušković.

"Ovoga puta zaista nije propust ni Suda ni tužilaštva već je razlog za odlaganje suđenja bolest kolege koji brani Simeona ali ostaje problem koji je i do sada prisutan. Prvi put je vladika Artemije ispitan još 2012. godine a ceo postupak je bio otvoren još 2010. Znači šest godina čekamo na početak suđenja, to je zaista neodmereno vreme. Danas to nije odloženo zbog propusta Tužilaštva ali do sada je to išlo traljavo sa 1000 razloga potpuno neobjašnjivih" kaže Tapušković.


  POGLEDAJTE VIDEO:  📽



Episkop Artemije je nekanonski uklonjen iz svoje Eparhije i sa Kosova i Metohije nakon što je, u ime Sinoda SPC, penzionisani vladika Atanasije Jevtić potpisao svojevrsnu "crkvenu presudu" na osnovu navodnih dokaza do kojih je "istraga došla" kako je tada rečeno.

Međutim, ni posle šest godina od progona vladike nema ni jednog dokaza protiv vladike, niti je slučaj odmakao od svog početka. Ovim se kalja ugled pojedinca ali i Sudova kao i same države koja pomaže opstanak sistema kome zakon nije prioritet već instrument za izvršenje nezakonitih postupaka.

U prvim trenucima pokretanja kampanje protiv vladike Artemija u vezi sa situacijom koja je tada nasatala mnogi su bili neodlučni. Danas je više nego jasno da se radi o nameštenom procesu koji je za cilj imao progon vladike kao jednog od najodlučnijih boraca za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije ali i ličnosti koja se duboko protivila bilo kakvim novotarijama u bogosluženjima što ga je preporučilo a ulanjanje bez ikakve krivice a zbog odlučnosti da ne popusti pred ekumenistima.

Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2017 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.