Sinod od Artemija traži bankarske račune

Izvor: Politika, 21.Apr.2010, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sinod od Artemija traži bankarske račune

Previranja među monasima – peticijama se traži vraćanje ovlašćenja vladici, u SPC kažu da su inicijatori te akcije stavljeni pod kanonske zabrane jer ne priznaju crkveni poredak

Sveti arhijerejski sinod, kako nezvanično saznaje „Politika”, zatražio je od vladike Artemija da dostavi izveštaj o tome u kojim bankama ima otvorene račune, o kakvim je računima reč i ko ima ovlašćenja za njih. Na taj način posebna sinodska komisija nastavlja rad na izveštaju o finansijskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poslovanju Eparhije raško-prizrenske, koji je započet proverom materijalnog poslovanja eparhije 10. februara. Izveštaj komisije biće predstavljen članovima Svetog arhijerejskog sabora, na zasedanju koje počinje, kako je najavljeno 26. aprila.

Jedna od glavnih tema zasedanja najvišeg crkvenog tela biće upravo stanje u Eparhiji raško-prizrenskoj i utvrđivanje kanonske odgovornosti vladike raško-prizrenskog Artemija za nepravilnosti u poslovanju eparhije i stanje u njoj. Ozbiljno pitanje utvrđivanja odgovornosti ovog episkopa danima uzburkava strasti i među monaštvom eparhije kojom, do okončanja postupka protiv vladike Artemija, po odluci Sinoda, upravlja administrator, umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije.

Zbog protivljenja da prihvate tu odluku „crkvene vlade”, vladika Atanasije u nekoliko manastira, poput Crne Reke, Sveti Arhangeli i Devine Vode, uveo je monasima zabranu pričešća i sveštenosluženja do završetka zasedanja Sabora. Uprkos tome, deo monaštva nastavio je među bratijom i sestrinstvom nekoliko manastira i vernicima da prikuplja, kako ističu, potpise podrške vladici Artemiju. Igumani i igumanije 14 manastira Eparhije raško-prizrenske, sa kliricima, monasima i iskušenicima, u pismu upućenom Saboru ističu da „nemaju nameru da na bilo koga bacaju kamen osude”, ali da se slažu u oceni da je sinodska odluka o razrešenju vladike Artemija „nekanonska i protivustavna”, zbog čega nisu u mogućnosti da joj se povinuju.

Na kraju pisma koje su, između ostalih, potpisali igumani i bratstva manastira Crna Reka, Sveti Arhangeli, Zočište, Đurđevi Stupovi, ali i deo monaštva manastira Gračanica, Sopoćani, Banjska, arhijereji se umoljavaju da utvrde odgovornost prekršilaca ustavno-kanonskih normi i vrate na tron eparhije raško-prizrenske vladiku Artemija.

U nekoliko gradova Srbije, takođe, prikupljaju se potpisi za peticiju kojom se traži da se administrator eparhije, vladika Atanasije, i vikarni episkop lipljanski Teodosije povuku, a da se upravljanje eparhijom vrati vladici Artemiju. U tekstu apela „sveštenstva, monaštva i vernog naroda SPC”, upućenom patrijarhu Irineju i Saboru, Sinod se optužuje da uzurpira vrhovnu vlast SPC, da deluje antikanonski, kao i da je vladika Artemije napadnut zbog protivljenja „raspravoslavljivanju i unijaćenju Srbije”. Najavljeno je i da će potpisi biti predati episkopima pre početka zasedanja Sabora.

U zvaničnom saopštenju, vladika bački Irinej pozvao je verni narod da apel ne potpisuju, ističući da taj tekst šteti vladici Artemiju jer ga dovodi u vezu sa iznetim „necrkvenim i razbijačkim stavovima”. On je naveo i da su monasi koji prikupljaju potpise podrške stavljeni pod kanonske zabrane, jer ne priznaju crkveni poredak i odluke Sinoda. „Unošenje savremenog mentaliteta peticija i politikantskih sročenih pamfleta u crkveni život ne može biti prihvatljiv način izražavanja mišljenja pravoslavnih hrišćana”, navodi se u tom saopštenju.

Vladika bački istakao je da će „o pitanjima vezanim za privremeno razrešenje od administrativnih dužnosti vladike Artemija i stepenu njegove kanonske odgovornosti za stanje u eparhiji” biti raspravljano na zasedanju najvišeg crkvenog tela „u duhu sabornosti, kanonskog poretka, crkvene odgovornosti i ujedno iskrene i istinske pomoći samom vladici”. Pristalice vladike raško-prizrenskog najavljuju i da će arhijerejima podeliti nedavno objavljenu knjigu „Istina o slučaju vladike Artemija”, u kojoj su prikupljeni novinski tekstovi, intervjui i autorski tekstovi u vezi sa dešavanjima u eparhiji.

Jelena Beoković

[objavljeno: 21.04.2010]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sinod zatražio uvid u Artemijeve račune

Izvor: S media, 21.Apr.2010

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve zatražio je od vladike Artemija da dostavi izveštaj o tome u kojim bankama ima otvorene račune, o kakvim je računima reč i ko ima ovlašećenja za njih, nezvanično saznaje "Politika". ..Na taj način, kako se navodi, posebna sinodska komisija nastavlja...

Nastavak na S media...

Sinod zatražio uvid u Artemijeve račune

Izvor: Glas javnosti, 21.Apr.2010

BEOGRAD - Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve zatražio je od vladike Artemija da dostavi izveštaj o tome u kojim bankama ima otvorene račune, o kakvim je računima reč i ko ima ovlašćenja za njih, objavljuju beogradski dnevni listovi...Na taj način, kako se navodi, posebna sinodska...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.