Monah svetio vodicu za slavu, u povratku stradao u sudaru kod Niša

Izvor: Blic, 18.Jan.2016, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monah svetio vodicu za slavu, u povratku stradao u sudaru kod Niša

Ivan Milojević iz Niša, monah „eparhije Raško-prizrenske i Kosovsko-metohijske u egzilu“ raščinjenog vladike Artemija, poginuo je u sudaru na Čamurlijskom putu 17. januara kada se vraćao od jednog parohijana kome je svetio vodicu za slavu.

Njegovo monaško ime bilo je Jovan (Milojević) i bio je iguman takozvanog katakombnog manastira Svetog Arhangela Mihaila u Nišu, koji su osnovale Artemijeve pristalice nedaleko od Čamurlije u jednoj privatnoj kući.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
-Tog jutra je služio liturgiju nakon čega je išao do parohijana da mu sveti vodicu za slavu. Pri povratku u manastir, desio se sudar, kaže arhimandrit Naum, rukovodilac „informativne službe eparhije Raško prizrenske i Kosovsko-metohijske u egzilu“.

Kako je objavljeno na sajtu te „eparhije“, Milojević je na rođenju kršten imenom Ivan i završio je Učiteljski fakultet u Prizrenu a u manastir svetih Arhangela kod Prizrena je došao marta 1999. godine. U istom manastiru je zamonašen 24. novembra 2001. godine „od strane svog duhovnog oca episkopa Artemija“.

Sa svojom bratijom preživeo je martovski pogrom 2004. godine, kada je manastir potpuno spaljen od strane šiptarskih terorista. Posle toga prelazi u katakombni manastir na Brezovici od decembra 2010. godine a a odatle, 21. avgusta 2013. godine, prelazi u katakombni manastir svetog Arhangela Mihaila u Nišu. Navodi se da se odlikovao krotošću, nezlobivošću i „pravom monaškom poslušnošću i tihošću“.

Detalji sahrane nisu još objavljeni jer se čeka saglasnost porodice na predlog da bude sahranjen na svoju slavu – Svetog Jovana u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u selu Ljuljaci kod Gornjeg Milanovca.

U sudaru su lakše povređene dve osobe u automobilu marke „sitroen“ sa kojim se sudario „fiat stilo“ kojim je upravljao Milojević.
Pogledaj vesti o: Vladika Artemije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

TRAGEDIJA: Monah Jovan pošao da sveti vodicu i poginuo!

Izvor: Kurir, 19.Jan.2016, 10:03

Zla sudbina Ivan Milojević, u monaštvu protosinđel Jovan, stradao kada je autom krenuo po vejavici kod parohijana uoči Svetog Jovana...NIŠ - Ivan Milojević (40) iz Niša, u monaštvu protosinđel Jovan, koji je u nedelju poginuo na putu Niš-Aleksinac, krenuo je kod vernika da im sveti vodicu za...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.