Artemije na optuženičkoj klupi

Izvor: Vesti-online.com, 02.Feb.2016, 06:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Artemije na optuženičkoj klupi

Protiv raščinjenog vladike Artemija (koji je lane isključen iz SPC) i njegovih sledbenika podnete su dve krivične prijave. Eparhije šumadijska i raško-prizrenska sumnjiče monaštvo i čelnika "Eparhije raško-prizrenske" u egzilu da su inkasirali "milion evra" vršeći verske obrede i navodno obmanjujući vernike koji su naseli na lažno predstavljanje.

Pored pomenutih, Artemije je uz pomoć donatora antiekumenista, od 2010. do danas osnovao katakombne bogomolje i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u eparhijama bačkoj, šabačkoj, valjevskoj, niškoj, žičkoj... Ali i u Republici Srpskoj, te Austriji, SAD, Kanadi i Južnoafričkoj Republici.

Zbog katakombe u Barajevu Artemija je prijavila Eparhija šumadijska. Mladenovačko tužilaštvo je izdalo nalog o privremenoj zabrani vršenja bogosluženja, uprkos činjenici da je reč o privatnoj kući poklonu porodice Stevančević iz Australije.

Ministarstvo pravde je odbilo raniji Artemijev zahtev da registruje Eparhiju raško-prizrensku u egzilu. Naveli su da Radosavljević ne može da koristi već postojeće ime Eparhije raško-prizrenske, bez obzira na dodatak "u egzilu".

- Shodno zakonu oni mogu da se registruju kao verska zajednica. Ali ne mogu da se predstavljaju kao klirici Eparhije raško-prizrenske niti da su deo SPC - precizirao je Mileta Radojević, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Srbije.

SPC, objašnjavaju Artemijevi pravni savetnici, ne može da zabrani njemu i njegovom monaštvu (koje broji oko 200 ljudi) da ispovedaju pravoslavno hrišćanstvo. Niko ne može da ih optuži za lažno predstavljanje, bez obzira što ih je SPC isključila iz svojih redova i zabranila im da se koriste monaškim imenima. Svi oni u svojim ličnim građanskim ispravama imaju monaška imena, shodno zakonu koji dopušta promenu ličnog imena i prezimena.

Među istaknutijim Artemijevim priložnicima su Čačani - sestričina patrijarha Irineja Dragana i njen suprug Miloš Stefanović i Grešni Miloje. Tu su Miroslav i Mira Stevančević iz Australije, te grupe Srba iz Detroita, Toronta, Beča i Johanezburga. Bogomolju u Ljuljacima kod Kragujevca svojevremeno je podigao prota Tomislav Marković iz Dortumnda.
Pogledaj vesti o: Vladika Artemije

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.