Radne vize nema ko da produži?

Izvor: Vesti-online.com, 27.Mar.2015, 06:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radne vize nema ko da produži?

Nedovoljan broj kadrova u nemačkom konzulatu u Beogradu razlog je zbog kojeg detaširanim radnicima iz Srbije nema ko da produži radne vize.

Direktorka Kolos projekta Ljiljana Ljajić, čije predstavništvo u Franfurktu uveliko trpi gubitke zbog otkazivanja ugovora, kaže za "Vesti" da je poslovanje na osnovu detašmana

(sa Nemačkom potpisan 1953. i podrazumeva da naši radnici u jednom potezu mogu najduže >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << devet meseci da rade u Nemačkoj) besprekorno funkcionisalo do pre nekoliko meseci, a onda je rad mnogih srpskih predstavništava doveden pod znak pitanja.

- Sklopili smo nekoliko ugovora sa nemačkim građevinskim firmama i ti ugovori su poslati u Srbiju zbog pripreme dokumentacije za izdavanje saglasnosti srpskog Ministarstva rada. Saglasnost je, po ustaljenoj proceduri, poslata u nemačku kancelariju za izdavanje radnih dozvola u Štutgartu i taj postupak traje do mesec dana - kaže Ljajićeva.

Ona objašnjava da kancelarija u Štutgartu izdaje radne dozvole na onoliko vremena koliko je traženo u ugovoru sa nemačkim partnerima.

- Radne dozvole se iz Štutgarta šalju u konzulat Nemačke u Beogradu, gde radnici donose ostalu dokumentaciju i prilažu je uz zahtev za radne vize. I tu nastaje problem jer se na dobijanje radnih viza čeka i po nekoliko meseci, a u međuvremnu radnicima ističu radne dozvole - priča sagovornica "Vesti".

Prema njenim saznanjima problem je nastao zbog nedovoljnog broja kadrova u nemačkom konzulatu u Beogradu.

* Potencijal dijaspore dragocen za maticu

* Sve tanje veze sa maticom

* Godišnje 32.000 ljudi kaže "adio" Srbiji

* Zar nam tako otadžbina vraća?!

* Dijaspora plaća sporost vlasti

- Naša firma i pored potpisanih ugovora, s preciziranim datumom početka izvođenja radova, ne počinje posao u zakazanom terminu, jer radnici još čekaju radne vize. Tako mi ispadamo neposlovni! S druge strane, detaširani radnici ne znaju šta će, jer u inostranstvo ne idu zbog kolača, već zato što u Srbiji nema posla - kaže direktorka "Kolos projekta".

- Zbog problema sa radnim vizama detaširanih radnika imao sam nekoliko razgovora sa nemačkim ambasadorom i sa predsednikom nemačke Privredne komore. Imamo njihovo čvrsto obećanje da će problem uskoro biti rešen, kadrovski će ojačati nadležnu službu jer je to i u njihovom interesu - optimista je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.