Preko trnja do Rija

Izvor: Vesti-online.com, 20.Sep.2014, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preko trnja do Rija

Povratak asova poput Parkera, Novickog, Barnjanija, možda i Kirilenka, u mnogome komplikuje put do olimpijskih viza na narednom Evropskom prvenstvu.

Težak put do olimpijske vize: Košarkaši Srbije na postolju u Španiji 

 

U onih početnih pet minuta, koliko je bila prvak sveta dok je vodila protiv SAD u finalu Svetskog prvenstva, Srbija je bila i na Olimpijskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << igrama u Riju. Samo prvak sveta dobio je direktnu olimpijsku vizu, a to ipak nije bila Srbija, što znači da će naša reprezentacija dogodine na Evropskom prvenstvu u četiri zemlje imati veoma težak zadatak.

 

Konkurencija će biti žestoka jer samo finalisti idu direktno, dok će se reprezentacije od trećeg do šestog mesta boriti u kvalifikacionom turniru na kome će učestvovati još osam timova iz ostalih zona FIBA, a samo tri prva steći će pravo učešća na Igrama u Riju.

Dakle, ako ne želi da propusti treće uzastopne Olimpijske igre, Srbija mora bude ili u prva dva mesta na Eurobasketu 2015, ili u naredna četiri tima, a da potom od 12 ekipa bude - među tri najbolje.

 

Širok spektar NBA zvezda

Turci bi mogli da računaju na Ersana Iljašovu (Milvoki) i Enesa Kantera (Juta), Grci bi mogli da se pojačaju Kostom Kufasom (Denver) i još više ako se vrati Vasilis Spanulis. Bosna i Hercegovina ima Mirzu Teletovića (i Jusufa Nurkića), Česi imaju Jana Veselog, Letonci Andresa Bijedrinsa, Slovence bi mogao da pojača Beno Udrih (Memfis) i Erazem Lorbek...

Prvi favorit turnira biće Francuska, kao evropski prvak i kao domaćin (grupa u Monpeljeu, finalni deo u Lilu), plus povratak Tonija Parkera (potvrdio odavno) i još nekih igrača, pre svih Joakima Noe i Aleksa Ažinse, a selektor Visent Kole imaće mogućnost da pozove još neke igrače kojih nije bilo u Španiji (Toni Petro, Kevin Serafan, Roni Turiaf, Ian Mainini).

Nemci će igrati u Berlinu, sva je prilika sa Dirkom Novickim koji je već dobio dozvolu Dalasa.

Mogao bi da mu se pridruži i centar Portlanda Kris Kaman, Amerikanac (i) sa nemačkim pasošem.

U Rusiji se u medijima vodi kampanja za povratak Andreja Kirilenka. Sa njim, Timofejem Mozgovim i Sergejem Karaševim, koji su takođe u NBA, Rusija bi mogla da ima sasvim solidan tim.

U grupi favorita svakako je i Italija, iskusnija za godinu dana a veoma jaka ako se vrate Andrea Barnjanin, Danilo Galinari i Marko Belineli
Pogledaj vesti o: Vize,   Evropsko prvenstvo

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.