OBUSTAVLJENO DAVANJE TERMINA ZA VIZE U Ambasadi Nemačke u BiH popunjeni do kraja godine

Izvor: Blic, 25.Maj.2017, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBUSTAVLJENO DAVANJE TERMINA ZA VIZE U Ambasadi Nemačke u BiH popunjeni do kraja godine

Početkom prošle godine državljanima zemalja Zapadnog Balkana olakšano je zapošljavanje u Nemačkoj, čime se u ambasadama smanjio broj zahteva za azile, ali drastično povećao broj zahteva za vizu.

Najviše je radnika iz BiH zainteresirano za odlazak iz zemlje, zbog čega je, Ambasada Nemačke u BiH obustavila davanje termina za podnošenje zahteva za vize.

Brojne su žalbe građana BiH koji već sedmicama čekaju termine. Kako kažu kazali, zabrinuti su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jer bi im nemački poslodavci mogli uskoro raskinuti ugovore zbog čekanja.

- Usled olakšica za pristup nemačkom tržištu rada za građane zemalja Zapadnog Balkana, koje su stupile na snagu 1. januara 2016. godine, broj zahteva za vize je drastično porastao. Na osnovu te velike potražnje, znatno je produženo vreme čekanja na termine. Ambasada u ovom trenutku, uprkos kadrovskom pojačanju odela za vize, ne može ponuditi više termina - kazala je portparolka Nemačke ambasade u Sarajevu Nataša Garlof-Jonkers.

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH kazali su kako nisu dobili obaveštenje od ambasade o obustavljanju davanja termina za vize.

- Ambasada nas nije zvanično obavestila da planira obustavljanje davanja termina. Ako je istina da je došlo do obustave davanja termina, najverovatnije je razlog da su termini za podnošenje zahteva za vize već zauzeti do kraja 2017. godine - rekli su nam iz Agencije, piše Klix.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH i Savezna agencija za zapošljavanje Nemačke već nekoliko godina šalju medicinare iz BiH u Nemačku putem Dogovora o zapošljavanju medicinskih radnika iz BiH.

- Kandidati koji idu u Nemačku putem ovog dogovora imaju svoj termin za podnošenje zahteva za vizu - dodaju iz agencije.

Poslednjih godina hiljade državljana BiH otišlo je da radi u Nemačkoj, a među njima je najviše medicinskih i građevinskih radnika. Prošle godine nemačka ministarka za rad i socijalna pitanja Andrea Nahles otkrila je kako bi Nemačka u narednih 5 godina trebala izdati dozvole za 20.000 radnika iz BiH, Srbije, Kosova, Crne Gore, Makedonije i Albanije.

Trenutno su u Nemačkoj najtraženija zanimanja vezana za medicinsku struku, od doktora medicine, specijalizanata, medicinskih sestara, do negovatelja, za IT sektor i programiranje traže se inženjeri elektrotehnike, mehatroničari, kao i zanimanja vezana za građevinarstvo, usluge prevoza, transporta i slično.

Zbog nemogućnosti da dobiju termin za podnošenje vize, najviše će ispaštati oni koji čekaju na odlazak iz BiH u svrhu spajanja porodice. Nije poznato kad će Ambasada Nemačka u BiH početi davati nove termine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Previše ljudi iz BiH želi raditi u Njemačkoj, ambasada obustavila davanje termina za vize

Izvor: Capital.ba, 26.Maj.2017, 08:01

SARAJEVO, Početkom prošle godine državljanima zemalja Zapadnog Balkana olakšano je zapošljavanje u Njemačkoj, čime se u ambasadama smanjio broj zahtjeva za azile, ali drastično povećao broj zahtjeva za vizu. Najviše je radnika iz BiH zainteresirano za odlazak iz zemlje, zbog čega je, kako...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.