Li Mančang za RTS: Ukidanje viza početkom 2017, u Beograd dolazi Kineska banka

Izvor: RTS, 21.Okt.2016, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Li Mančang za RTS: Ukidanje viza početkom 2017, u Beograd dolazi Kineska banka

Decenijsko prijateljstvo Srbije i Kine biće unapređeno ukidanjem viza. Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang kao krajnji rok za to navodi početak sledeće godine. Ekskluzivno za RTS najavljuje otvaranje "Kineske banke" u Beogradu.
Vlada Republike Srbije je odlučila da ukine vize za kineske državljane, a usledio je odgovor od Kine. Od ranog jutra >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u prostorije kineskog konzulata u Beogradu ulaze građani sa zahtevima za dobijanje viza, koje po regularnoj proceduri koštaju tri, a po ubrzanoj 23 dolara. Ambasador Kine Li Mančang za Radio-televiziju Srbije navodi razloge za ukidanje viza.

"Meni je kao ambasadoru Kine u Srbiji – Srbija na prvom mestu. Srbija je zemlja u kojoj je Kina napravila most, prvi most u Evropi, kao i prva zemlja u kojoj Kina gradi prvu brzu prugu. Prva zemlja sa kojom je Kina uspostavila sveobuhvatno strateško partnerstvo u Evropi je ponovo Srbija. Zato posle posete našeg predsednika u junu masovno dolaze kineske delegacije. Sve je to uticalo da više Kineza dolazi u Srbiju i više Srba, naših prijatelja, ide u Kinu. Normalno, došlo je vreme da vidimo kako da olakšamo ljudima, poslovnim ljudima, preduzećima, kompanijama, da međusobno posećuju i jednu i drugu zemlju", rekao je Li Mančang.
Očekuje da u novembru bude potpisan zvanični sporazum dve zemlje, a da će, nakon toga, stupiti na snagu ukidanje viza.
"Ja mislim da je realno da to bude početkom iduće godine", rekao je Li Mančang.
Srbija je sve atraktivnija za kineske turiste. U 2011. godini je oko 3.500 Kineza posetilo Srbiju, a samo u prvoj polovini ove godine njih oko 10.000.
Ambasador kaže da se mesečno izda oko 600, a godišnje oko 7.000 viza. Uglavnom su to, kako kaže, vize za turiste i biznismene. Neki u Kinu idu zbog posla, a neki i zbog studiranja.
Li Mančang je, kako kaže, premijerno za RTS najavio i otvaranje "Kineske banke" (Bank of China) u Beogradu.
"Premijeru još nisam rekao – brzo će se ovde otvoriti kineska banka 'Benk of Čajna'", kaže ambasador i dodaje da posle ovog intervjua odlazi u vladu da ih obavesti o tome.
Upitan o obnavljanju direktne avionske linije Beograd–Peking, ambasador kaže da se na to može računati.
"Ja sam optimista. Jedna delegacija iz Srbije boravi u Kini, a tema je obnavljanje te linije. Trenutno naša ambasada kontaktira sa tri kineske avio-kompanije...", rekao je ambasador i naveo da je dobio obećanje da će delegacija još jedne kompanije biti uključena u pregovore.
Uvođenje bezviznog režima između Srbije i Kine bi doprinelo unapređenju velikog kineskog projekta "Jedan pojas, jedan put", jer je razmena ljudi njegov važan aspekt. To znači da približavanje Kine i evropskih zemalja, osim ekonomske saradnje i velikih infrastrukturnih projekata, podrazumeva i saradnju u oblasti nauke i obrazovanja, kulture, medija i turizma.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kina nam ukida vize i otvara banku u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2016

Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang najavio je danas ukidanje viza, najkasnije 2017. godine, i dolazak "Kineske banke" (Bank of China) u Beograd..."Meni je kao ambasadoru Kine u Srbiji – Srbija na prvom mestu. Srbija je zemlja u kojoj je Kina napravila most, prvi most u Evropi, kao i prva zemlja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Kineski ambasador: U Srbiju dolazi i kineska banka

Izvor: Press, 21.Okt.2016

Li Manćang je rekao da će decenijsko prijateljstvo Srbije i Kine biti unapredjeno ukidanjem viza i kao krajnji rok za to naveo početak 2017. godine . Ambasador Kine u Beogradu Li Manćang najavio je da će u Beogradu...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.