Erdogan: Ne menjamo zakone zarad viza

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Maj.2016, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: Ne menjamo zakone zarad viza

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je danas da Turska neće promeniti svoje antiterorističke zakone što je EU postavila kao uslov za ukidanje viza turskim državljanima.

Erdoganova izjava usledila je dan nakon što je premijer Ahmet Davutoglu, koji je učestvovao u pregovorima o sporazumu sa EU, najavio ostavku zbog nesuglasica >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sa predsednikom.

"Kada je Turska meta napada terorističkih organizacija i sila koje ih direktno ili indirektno podržavaju, EU nam poručuje da menjamo zakon o borbi protiv terorizma", izjavio je Erdogan.

"Oni kažu - ukinućemo vize i to je uslov. Žao mi je, mi idemo svojim putem, vi idite svojim. Dogovarajte se s kim god želite da se dogovorite", istakao je on.

Kako bi dobila bezvizni režim Turska mora da ispuni pet od 72 kriterijuma koje je uvela EU za sve države kojima ukida vize, a jedan od njih je i sužavanje pravne definicije terorizma, prenosi Fena.

Grupe za ljudska prava tvrde da široko definirani turski antiteroristički zakoni imaju za cilj ućutkaju nezadovoljstvo, uključujući hapšenja novinara i akademika koji kritikuju vladu.

Erdogan je takođe u televizijskom obraćanju rekao da ne postoji jaz između turskih zvaničnika i da poslednji politički događaji neće uticati direktno na ekonomiju.

On je naglasio da su nov ustav i predsednički sistem neophodne promene, a ne njevoga lična agenda.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Erdogan optužio Evropu za licemerje

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Maj.2016, 17:13

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je danas evropske zemlje za licemerje zbog toga što traže od Turske da izmeni antiterorističke zakone dok kod kuće, u svojoj borbi protiv terorizma ograničavaju demokratiju...On je na skupu u Malatiji rekao da su oni koji kritikuju Tursku, počeli...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.