Dalaj lama: Južna Afrika me maltretira

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Okt.2014, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dalaj lama: Južna Afrika me maltretira

DARAMSALA - Tibetanski duhovni vođa dalaj lama optužio je danas Južnu Afriku da "maltretira jednu običnu osobu" kao što je on, pošto mu vlasti te zemlje nisu odobrile vizu za učestvovanje na Svjetskom samitu laureata Nobelove nagrade u Kejp Taunu.

Izjava dalaj lame, povodom 25. godišnjice od kada je dobio Nobelovu nagradu za mir, usljedila je poslije saopštenja da je samit otkazan, jer je više laureata iz protesta odbilo da učestvuje na njemu.

"Nobelov mirovni >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << samit, koji je trebalo da bude održan u Južnoj Africi u čast laureata, pokojnog Nelsona Mendele, otkazan je jer mi južnoafričke vlasti nisu dozvolile da učestvujem", poručio je dalaj lama iz svog sjedišta, indijskog grada Daramsale.

"To je maltretiranje jedne obične osobe", rekao je tibetanski duhovni vođa.

Vijest o otkazivanju samita, što je juče najavio jedan od Nobelovih laureata, Džodi Vilijams, potvrdile su i gradske vlasti Kejp Tauna, prenijele su agencije.

Vilijams, začetnik međunarodne kampanje za zabranu nagaznih mina i još jedan dobitnik Nobelove nagrade za mir, iranski borac za ljudska prava Širin Ebadi, obojica u grupi onih koji su bojkotovali samit, učestvovali su na ceremoniji u Daramsali u čast dalaj lame.

Iako do sada nije komentarisao moguće otkazivanje samita, južnoafrički dobitnik Nobelove nagrade za mir Dezmond Tutu, optužio je svoju vladu da podilazi Kini i pljuje u lice pokojnom heroju aparthejda Nelsonu Mendeli.

Grupa od šest laureata, uključujući i američkog aktivistu Vilijamsa, odlučila je prošlog mjeseca da bojkotuje mirovni samit u Kajp Taunu, koji je trebalo da bude održan od 13. do 15. oktobra, jer tibetanskom duhovnom vođi nije dozvoljeno da u njemu učestvuje, podsjetio je AFP.

Oni su optužili Kinu da vrši politički pritisak na druge zemlje da prekinu veze s dajal lamom, koji živi u egzilu u Indiji, od kada je napustio Tipet 1959. godine, poslije neuspjelog puča.

Kina, koja optužuje dalaj lamu za vođenje kampanje za nezavisnost Tibeta, često koristi svoj ekonomski i politički uticaj da izvrši pritisak na vlade širom svijeta da ograniče kontakte s dalaj lamom, koji s druge strane tvrdi da samo želi veću autonomiju za Tibet.

Ovo je treći put da su južnoafričke vlasti odbila da izdaju vizu tibetanskom duhovnom vođi, koji je juče obilježio 25 godina od kada je dobio Nobelovu nagradu za mir.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.