Ðaci neće dobiti knjižice, poručili sindikati

Izvor: Press, 22.Dec.2014, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ðaci neće dobiti knjižice, poručili sindikati

Sindikati prosvete protestuju danas na beogradskom Trgu Nikole Pašića odakle su poručili da đaci neće dobiti knjižice sa zaključenim ocenama na kraju prvog polugođa.
"Članovi četiri reprezentativna sindikata neće zaključiti ocene đacima na kraju prvog polugodišta jer će bojkotovati sednice odeljenskih veća", rekao je novinarima predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << />
Sindikati već pet nedelja protestuju nezadovoljni odlukom Vlade o smanjenju zarada zaposlenima u prosveti.

Na skupu je rečeno da im je Vlada umesto ispunjenja zahteva o izuzimanju prosvetara od smanjenja ponudila jednokratnu pomoć od 7.500 dinara.

"Nemamo ništa protiv da daju ljudima taj novac, ali naš glavni zahtev ostaje da se u 2015. iz rezervi nadoknade gubici naših plata", rekao je predsednik sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković. 

Učesnici protesta uputili su se ka zgradi Vlade i ministarstva prosvete. Ulica kneza Miloša u pravcu ka sedištu vlade je zatvorena, a saobraćaj je otežan u centru grada. 

Brajković je na protestu rekao da je tokom dosadašnjih pregovora ipak postignut izvestan pomak, ali sve je to, kako kaže, na dugačkom štapu. On je objasnio da je usaglašen tekst posebnog kolektivnog ugovora i da je pri kraju izrada zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. 

Za sindikate je ključno što u tom zakonu ostaju odredbe o zbrinjavanju tehnološkog viška. "Ministar (prosvete Srđan Verbić) hoće da uvede konkurs i da zapošljavanje ide po partijskim vezama", rekao je Brajković. 

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić je, odgovarajući na upozorenje iz ministarstva da bi prosvetari koji su obustavili rad mogli biti disciplinski kažnjavani, rekao da to nije moguće. 

"Najviše što može da nam se dogodi jeste odbijanje današnje dnevnice, a nikakvo disciplinsko kažnjavanje", rekao je Sokić.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sindikati: Đaci neće dobiti knjižice

Izvor: RTS, 22.Dec.2014

Članovi četiri sindikata prosvetnih radnika danas su potpuno obustavili rad, a umesto časova u školama, organizovani su protesti. Sindikati poručuju da đaci neće dobiti knjižice sa zaključenim ocenama na kraju prvog polugodišta. Ministarstvo prosvete tvrdi da u više od polovine škola u Srbiji...

Nastavak na RTS...

SINDIKATI BOJKOTUJU SEDNICE: Đaci neće dobiti knjižice

Izvor: Kurir, 22.Dec.2014

On je objasnio da se na sednicama veća verifikuju ocene i naveo da će se znati ocene iz svakog predmeta, ali neće biti unete u knjižicu..BEOGRAD - Sindikati prosvete protestuju danas na beogradskom Trgu Nikole Pašića odakle su poručili da đaci neće dobiti knjižice sa zaključenim ocenama na...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.