Zvezde javnog servisa: RTS bi bio  bolji da  ste plaćali  pretplatu

Izvor: Blic, 31.Jul.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezde javnog servisa: RTS bi bio bolji da ste plaćali pretplatu

Poznata lica RTS smatraju da bi program bio bolji da se redovno plaća pretplata, i da bi bilo manje repriza a više programa koji RTS sam proizvodi.

Kažu da je takav slučaj bio 2008. godine, kada je naplata bila oko 60 odsto, a danas je spala na 25 odsto.

- Da bi RTS normalno radio, potrebno je da naplata bude 80 odsto. Kao u svakom domaćinstvu, ako para nema morate da štedite na svemu, pa tako nemate novca da kupite prenos ili da ulažete u nešto što nije mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gledano - kaže Zoran Stanojević, urednik na RTS.

Novine medijskih zakona

Glavna novina u setu medijskih zakona je da ćemo do 2016. umesto pretplate plaćati TV taksu, na posebnoj uplatnici. Novina je i da RTS neće smeti od tako ubranog javnog novca da kupuje komercijalne programe, kao što su filmovi, serije ili sportski prenosi, omogućeno je da jedan vlasnik može da poseduje dve TV stanice, ukoliko ne prelaze udeo u gledanosti, takozvani šer od 35 odsto.

On kaže da mu je žao što ljudi ne shvataju šta dobijaju za tih 500 dinara. Kad je pre naplata bila koliko-toliko solidna, RTS je radio serije, organizovao Eurosong.

- Grafike koje smo tada, pre šest godina, pravili koristimo i danas, a ona treba da se menja na svake dve do tri godine, kaže Stanojević i ne daje za pravo kritičarima RTS.

- Kad bi pretplatu plaćali redovno, onda bi mogli da nam kažu da nismo dovoljno kritični u informativnom programu, ili da nešto drugo ne radimo dobro. Ovako, mi smo kao „Železara Smederevo“ finansijski na „tihom hodu“, a radimo kao da je stanje redovno - kaže Stanojević.

O razlozima za neplaćanje pretplate, Olivera Kovačević, autorka emisije „Da, možda, ne“, kaže:

- U prirodi svih nas je da želimo što manje da dajemo državi, ako može da se ne plate ni struja ni komunalije. Međutim, život u zajednici podrazumeva da svi o njoj moramo da brinemo. Najlakše je uprti prstom na RTS jer on je vidljiv svaki dan po ceo dan - kaže Kovačević.

Glavni i odgovorni urednik Prvog programa Radio Beograda Đorđe Vlajić deo odgovornosti vidi u onima koji su javno pozivali na neplaćanje pretplate.

- Najmanje ubedljiv razlog je da narod ne voli RTS. Da ga ne voli, ne bi bio najgledaniji. Pre će biti da je reč o građanskoj neposlušnosti na koju su pozivali političari nezadovoljni svojim tretmanom na RTS. Čak su i neki poslanici sa govornica pozivali na neplaćanje pretplate. A na te se pozive, onda, najlakše nakače oni koji ne žele ništa da plaćaju, ni struju ni komunalije - kaže Vlajić.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.