Izvor: Politika, 31.Okt.2014, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žustra rasprava zbog imenovanja nove direktorke

Primopredaja dužnosti novog i starog rukovodstva u KC beograda nije obavljena juče zbog „nerazumno kratkog roka” i odložena je za sredu

Popodne u Kulturnom centru Beograda bilo je burno. Nakon što su u Sekretarijat za kulturu grada stigla rešenja o razrešenju Mie David Zarić, dosadašnjeg vršioca dužnosti direktora te kuće i imenovanju Ivone Jevtić na tu funkciju, KCB je obavešten u 14 sati da je planirano da se procedura primopredaje dužnosti obavi pola sata kasnije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Tri od pet članova UO KCB (mr Dejan Masliković, predsednik, Miroslav Mogorović i Nikola Božović) pismeno su se prethodno saglasili o članovima Komisije za primopredaju, dok se ni sa članovima komisije ni sa vremenom primopredaje nisu složile Vesna Danilović, pomoćnik direktora za program, i Ninela Gojković, pomoćnih direktora za finansije, članice UO iz redova zaposlenih.

– Nisu nam dali razuman rok da se napišu izveštaji i uradi civilizovana primopredaja. Kulturni centar Beograda ima godišnji promet oko 1.200.000 evra, dok u ovom trenutku imamo oko devet i po miliona na računu i ne pada mi na pamet da predam to, a da nemam izveštaje koji pokazuju kakvo je stanje. Jučerašnji dogovor je bio da se sednica UO održi u ponedeljak i mi tražimo da se to poštuje, a ne da me izbacuju iz kancelarije kao da sam lopov – rekla je Mia David Zarić.

Čitava dva sata u galeriji „Art get” odvijala se potom žustra rasprava između Mie David Zarić, dela UO KCB-a i kolektiva te kuće sa jedne, i Dejana Maslikovića i Vladana Vukosavljevića, gradskog sekretara za kulturu, sa druge strane. Raspravljalo se da li je ovakvim pokušajem primopredaje prekršen statut KCB-a, da li je razumno očekivati da se sva dokumenta pripreme za pola sata, zašto u komisiji nema nijednog člana finansijske struke, ko je, sa kim i kada prekinuo normalnu komunikaciju. Na kraju je predlog da se primopredaja okonča danas preinačen – ona će se odigrati u sredu, 5. novembra u 11 sati. I sastav komisije je promenjen. U nju je imenovana Ninela Gojković, a još jedan član biće zadužen za finansije, ali od strane Skupštine grada.

Sastanku je prisustvovala i Ivona Jevtić, ali u razgovoru nije učestvovala niti je bila voljna da odgovara na pitanja medija.

Članovi kolektiva jednoglasno se protive imenovanju Ivone Jevtić i odlučili su da Vesnu Danilović predlože kao prelazno rešenje.

Na pitanje da li je uobičajeno da se primopredaje između direktora obavljaju ovako brzo, odmah dan nakon imenovanja, Vukosavljević je rekao:

– Stičem utisak da nije. Ali, postoji čitav sistem odlučivanja, odbornici Skupštine grada i gradska vlast usmeravaju stvari i postoji njihov ritam.

Na konstataciju da je dopis za ovakvu primopredaju stigao u KCB iz Sekretarijata za kulturu Vukosavljević je odgovorio:

– To je tačno, ali su do nas stigli predlozi i sugestije da to bude danas. Uvek neko mora da bude formalni predlagač, a mi smo nadležni za KCB.

Gradskog sekretara upitali smo i ko je odlučio, odnosno, predložio Ivonu Jevtić za novog vršioca dužnosti direktora KCB-a, kada se nakon uvida u njenu biografiju može zaključiti da nema nikakvog iskustva iz oblasti kulture:

– Predlog je stigao iz Skupštine grada – zaključio je Vukosavljević.

Iz Skupštine grada nismo mogli da dobijemo komentar na ova ista pitanja.

M. Dimitrijević

objavljeno: 31.10.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.