Žrtve ustaša našle mir

Izvor: Vesti-online.com, 24.Sep.2014, 07:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žrtve ustaša našle mir

Duše stradalnika, srpske nejači, staraca, žena i dece iz mutne Drine i nebeskih visina, konačno su našle smiraj, pod ovim krstom i u ovoj svetinji njima posvećenoj, rekao je prota Rajko Cvjetković na osveštenju Spomen-kapele u Starom Brodu, u kanjonu Drine, nizvodno od Višegrada, za 6.000 Srba pobijenih aprila 1942. godine u krvavom ustaškom piru.

Osveštenje spomen-kapele: Prota Rajko Cvjetković

 

Večni smiraj u tamjanom okađenoj kapeli našlo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je i oko 300 srpskih devojaka koje su bežeći od ustaške kame i zlostavljanja radije izabrale talase tih dana mutne i krvave Drine nego da padnu u ruke zločinačke.

Milovan Bakmaz iz Sokolovića kod Sokoca čudom je preživeo ustaški maskar nad zbegom koji su ustaše Jure Francetića poterale od Zvornika i svih okolo podrinskih gradova i doterale na Stari Brod, jedini prelaz na Drini u slobodu i u Srbiju.

- Gledao sam svojim očima kako su se mlade devojke i žene fatale za ruke i sa stena skakale u nabujalu reku. Na površini vode videle su im se samo raširene kose i napućene suknje. Leševi su plovili Drinom kao cepanice a one koje su stigli ustaše su klale, vadile oči, silovali... - ispričao je Bakmaz.

 

Zgroženi i Nemci

Preživeli tvrde da su ljotićevci i nemački vojnici čamcima prevozili srpsku nejač preko Drine sve dok su mogli. Sećaju se da su i Nemci bili zgroženi ustaškim zločinima, pa su vikali i pucali uvis: "Curik ustaš, curik ustaš!"

Ristu Borovčaninu iz sela Žulja kod Sokoca, koji je sakriven u leševima preživeo ovaj nezapamćen zločin, još su u sećanju slike kad Francetić na konju dolazi na obalu Drine. Borovčaninu je tada pobijeno i u Drinu pobacano jedanaestoro čeljadi.

Starica Ljubica Planinčić iz sela Gučeva kod Rogatice sakrila se tog kobnog dana sa decom u žbun i gledala masakr.

- Mnogi su sami skakali u Drinu, nisu čekali kamu, da im oči i džigerice vade, a najgore su prošle cure, žalosti ljuta. Tu strada devetoro Rackovića iz Seljana, pa šestoro Leleka. Nigde traga ni spomena, sve je to Drina odnela - priča starica.

To što je video nikad neće zaboraviti ni Miloš Bašović iz Brankovića kod Rogatice.

„ Vidim ubiše mi oca, majku i mlađu braću, sve baciše na neku ponjavu, pa u Drinu - ispričao je Bašović.

O Francetićevoj ofanzivi i iživljavanju njegovih 10.000 bojovnika nad srpskim zbegom posle Drugog svetskog rata nadvio se zid ćutanja. O zločinu se, zarad bratstva i jedinstva ćutalo, ili krijući pričalo pored ognjišta, da mladi saznaju kako su im očevi i dedovi stradali.

  Momir Krsmanović

 

Prvi čovek koji se osmelio da napiše o ustaškom zločinu bio je pisac Momir Krsmanović u knjizi "Teče krvava Drina". Knjiga je odmah nakon objavljivanja bila zabranjena u BiH.

- Čudo je kako sam preživeo te dane. Knjigu u Rogatici zabranjuje nekakva komisija sastavljena od dvojice Srba i sedmorice muslimana. Da nisam živeo u Srbiji ko zna kako bih prošao - kaže Krsmanović, koji je prisustvovao osveštanju kapele u Starom Brodu.

On je iz statistike šezdesetih godina prošlog veka i popisa našao 5.500 Srba, sa imenima, imenom oca, datumom rođenja, koji su "izginuli u Drugom svetskom ratu".

 

Značajna pomoć iz Australije

- Ovde su se desila tri zla - prvo mučko ubistvo 6.000 srpskih civila, drugo zlo zaborav kome smo ovo sveto mesto prepustili sa ljudima koji su ovde živeli i nisu smeli reći da su iz Starog Broda nego "sa Drine" i treće - da su zločinci proveli u miru ostatak života, a da ih nikad niko nije ni opomenuo šta su nam učinili - rekao je kum kapele Hadži Goran Krlić, poreklom iz ovih krajeva, a nastanjen u Australiji.

Krlić je sakupio značajna sredstva od Srba i australijske eparhije Srpske pravoslavne crkve za gradnju spomen-kompleksa, krst su donirale porodice Berber i Đorđević iz Vrnjačke Banje, kum temelja bio je Boban Inđić iz Višegrada, a dobročinitelji su bili i braća Slaviša, Siniša i Saša Špinjo, čiji su roditelji rođeni u Starom Brodu.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.