Značaj saradnje obrazovanja i privrede

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2015, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Značaj saradnje obrazovanja i privrede

Na seminaru "Profilisanje visokog strukovnog obrazovanja" ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić istakao je danas značaj saradnje privrede i obrazovanja, naglašavajući ulogu visokih strukovnih škola koje treba da daju dobre primere u toj oblasti.

"Interes države Srbije je da vidi na delu kako može bolje da se sarađuje sa privredom. Visoke strukovne škole su one koje frazu o saradnji sa privredom koja je vrlo česta u medijima i frazu o privatno-javnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << partnerstvu, treba da pretoče u primer dobre prakse za sve ostale studijske programe", rekao je Verbić a prenosi Tanjug.

Verbić očekuje da će se pravi primeri privatno-javnog partnerstva pojaviti pre svega na visokim strukovnim školama.

On je na seminaru "Profilisanje visokog strukovnog obrazovanja", rekao da se posle nekoliko decenija razvoja strukovnih studija intenzivira međunarodna aktivnost na tom polju, kako bi ono što se radi u Srbiji bilo vidljivije.

Seminar je, kako je dodao, važan korak prema velikoj međunarodnoj konferenciji iz te oblasti koja će biti održana sledeće godine u Beogradu.

"Mi smo tu da pomognemo, pre svega u pravljenju boljeg zakonskog okvira za vaše delovanje. Svaki vaš primer dobre prakse je za nas još jedna ideja šta treba promeniti u Zakonu o visokom obrazovanju ne bismo li tako i pospešili visoke strukovne škole i unapredili naš obrazovni sistem u celini", rekao je Verbić.

Predsednik Konferencije akademija strukovnih studija Srbije Ružica Stanković istakla je značaj regionalne saradnje u razvoju i profilisanju visokog strukovnog obrazovanja.

Ona je najavila da će 2016. godine u Beogradu biti održana godišnja konferencija Evropske asocijacije visokog strukovnog obrazovanja (EURASHE).

Predstavnik EURASHE Johan Kloet istakao je da su u savremenom društvu promene nepredvidljive i konstantne i da je važno misliti na zaposlenje mladih, zbog čega se moraju uvoditi nove discipline i obrazovanje prilagođavati potrebama tržišta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.