Zmijanjski vez za nas isto što i kilt za Škote

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Avg.2014, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zmijanjski vez za nas isto što i kilt za Škote

Etno revija "Plavi vez u bijelom" Humanitarnog udruženja žena "Duga" održana je u utorak naveče u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci u okviru programa 49. "Kočićevog zbora".

Košulje, tunike, haljine i druge odjevne predmete, kao i prethodna dva puta, nosili su novinari i voditelji Radio-televizije Republike Srpske (RTRS).

Nada Puvačić, direktor Muzeja RS, izjavila je da je cilj revije da pokaže da zmijanjski vez nije samo etno element i nije samo folklor, već da >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << treba da živi u svakodnevici.

"On treba da živi među mladima, da ga nose onako kako Škoti nose svoj kilt, Japanke kimono, Meksikanci pončo. U Evropi je sve u znaku nacionalnog identiteta, samo smo mi došli u fazu da se toga stidimo, a to je naša tradicija i kultura. Zmijanjski vez je jedinstven jer se radi o plavom vezu na bijeloj osnovi. Nominovan je za reprezentativnu listu UNESCO-a, listu nematerijalne kulturne baštine koja sakuplja sve najvrednije i najznačajnije na ovoj planeti, a govori o lokalnoj kulturi i identitetu. Ako dobije zaštitu UNESCO-a, on postaje nacionalno blago", ističe Puvačićeva.

Dodaje da su ga kandidovali prošle godine i očekuju  u oktobru ili novembru izvještaj iz Pariza da li je zmijanjski vez ušao na listu pamćenja čovječanstva.

Ukoliko UNESCO uvrsti zmijanjski vez na listu, to će mnogo značiti za RS, ali i cijelu BiH,  smatra Irena Soldat-Vujanović, pomoćnica ministra za kulturu.

On treba da živi među mladima, da ga nose onako kako Škoti nose svoj kilt, Japanke kimono, Meksikanci pončo, kazala Puvačićeva

"Nismo svjesni koje bogatstvo i raskoš imamo, u smislu narodnih rukotvorina, običaja, predanja, obreda. Sve je to zanimljivo kao nematerijalno kulturno nasljeđe. Posebno je zanimljivo što u svijetu postoji tolika raznolikost, a RS svojim zmijanjskim vezom daje svoj doprinos tom svijetu i šarolikosti koja postoji",  kaže ona.

Brojni građani koji su došli da vide reviju imali su priliku da pogledaju originalne rukotvorine koje stvaraju saradnice i članice Udruženja "Duga".

Novinari i voditelji, obučeni u atraktivne modele, publici su predstavili bogatstvo i mogućnosti upotrebe tradicije u "modernom vremenu".

Galina Marjanović, predsjednica "Duge", navela je da je na reviji prikazano tridesetak odjevnih predmeta sa motivima zmijanjskih narodnih nošnji, te da će svi biti u prodaji.

"Kolekciju sam osmislila i izabrala materijale zajedno sa dizajnerima i etnolozima koji su je obradili. Mnogo žena je radilo i drago nam je da su mladi podržali i pristali da iznesu reviju", dodala je ona.

Publika je imala priliku da vidi i medaljone sa minđušama koje je napravila polaznica kursa, te dugmad, ogrlice i privjeske od keramike koje je napravila njihova saradnica i akademska vajarka Sonja Bikić.

Tokom posljednje tri godine "Duga" je organizovala kurseve šivenja, veza, tkanja i pletenja koje je završilo više od 300 djevojaka. Prvi kurs zmijanjskog veza organizovan je ovog proljeća za 16 djevojaka, a naredni je planiran za septembar.

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u utorak naveče u okviru "Kočićevog zbora" promovisana je knjiga "Minima memorabilia", autora Ranka Risojevića.

Risojević je rekao da je u knjizi objavljeno oko 300 priča koje oslikavaju njegovu mladost i cijeli život i da će čitaoci u pričama prepoznati i sami sebe.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.