Zlatni toranj na Paliću za ruski film „Levijatan”

Izvor: Politika, 25.Jul.2014, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatni toranj na Paliću za ruski film „Levijatan”

Palić – Zlatni toranj na 21. Festivalu evropskog filma na Paliću pripao je ruskom filmu „Levijatan” u režiji Andreja Zvjaginceva, prema scenariju Olega Njegina i reditelja, saopštio je novinarima predsednik žirija Pjer Anri Delo.

Glavna nagrada dodeljena je „za snagu kojom ovaj film odslikava društvo koje je izgubilo svoje vrednosti, moral i duhovnu snagu”, obrazložio je žiri.

Palićki toranj za najbolju režiju dobio je Ditrih Brigeman za film „Stanice >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << krsta”, u nemačko-francuskoj koprodukciji, „za veštinu da na neposredan način prikaže kako slepi fanatizam može da uništi ljudski život”.

Specijalno priznanje dodeljeno je švedskom filmu „Turista” Rubena Ostlunda za „izvanrednu fotografiju Fredrika Vencela koja stvara jedinstvenu atmosferu ističući glumu i priču”.

Uz francuskog filmskog autora i poslenika Deloa, članovi žirija bili su Karin Hofinger, programska direktorka Berlinala, mađarski reditelj Hajdu Sabolč, srpska glumica Hristina Popović i hrvatski reditelj i scenarista Dalibor Matanić.

Njihove odluke prisutni na konferenciji za novinare pozdravili su snažnim aplauzom. Jedina „primedba” bila je da je šteta što nema više nagrada, pa da se na listu uvrsti i mađarski „Beli bog” Kornela Mundrucoa, prikazan među 12 filmova u konkurenciji u glavnom programu.

U drugom takmičarskom programu „Paralele i sudari”, sa deset filmova istočnoevropskih kinematografija, žiri kritike je nagradu za najbolje ostvarenje ravnopravno dodelio ukrajinskom filmu „Pleme” Miroslava Slabošpitskog i estonskom filmu „Free Range – Balada o prihvatanju sveta” Veikoa Ounpua.

„Stvaranje dobrog filma čine teške odluke, suprotstavljanje očekivanjima i postavljanje sebe na liniju vatre. U ova dva filma autori su se drznuli da učine upravo to, uprkos reakcijama i da prikažu jedinstvena kinematografska dela”, obrazložila je predsednica žirija Nevena Matović.

Članovi su bili filmski kritičari Tristan Primagi iz Estonije i Havijer Garsija Puerto iz Španije.

Umetnički savet festivala na Paliću odlučio je da nagradu „Sejfi Teoman” za svež i autentičan autorski debi dodeli mladom srpskom reditelju i scenaristi Ivanu Ikiću za film „Varvari”.

Uručenjem nagrada i prikazivanjem van konkurencije kanskog pobednika, turskog filma „Zimski san” Nuri Bilge Džejlana sinoć je na Paliću završen festival na kojem je prikazano oko 80 filmova u više programskih celina.

Tanjug

objavljeno: 25/07/2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.