Život s mačkom koja ima cerebralnu hipoplaziju

Izvor: B92, 09.Dec.2016, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život s mačkom koja ima cerebralnu hipoplaziju

Mačke obolele od cerebralne hipopilazije (nedovoljan ili nekompletan razvoj malog mozga) imaju usporen razvoj. Virus pogađa mali mozak, deo zadužen za finu motoriku i pokrete.

Tipični simptomi su slaba koordinacija, abnormalnost u hodu i percepciji. Obolele mačke imaju nekoordinisane pokrete, od klimavih do potpuno nesposobnih za hodanje, imaju tipičan tremor glave koji se javlja kada pokušavaju da se fokusiraju na nešto. Izgleda kao da njihovo telo ide u suprotnom pravcu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od željenog.

Iako se prilagođavaju ovakvom kretanju, mogu biti vrlo nervozne i nesigurne u sebe. Ovo stanje nema uticaja na njihov životni vek.

Takođe, mačke koje boluju od ovog poremećaja mogu da rade sve što rade i ostale mačke, iako uz potrebnu pomoć, i vrlo su nezavisne. Vole da se penju svuda, igraju i trče za igračkama. One ne vole da budu prezaštićene, ali im treba omogućiti prilagođeni toalet, pristup omiljenim mestima i slično.

Ipak, ne preporučuje se slobodan izlazak iz kuće.

Ova maca pati od poremećaja zbog kojeg joj je onemogućeno normalno kretanje.

Zove se Litlmen (eng. mali čovek) i njegova porodica predano brine o njemu. Njemu i najlakše aktivnosti, poput jedenja, lizanja, teško padaju.

Ali uz podršku i ljubav koju svakodnevno dobija, ovaj “mali čovek“ živi lep i ispunjen život.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.