Zimska smrt stiže na sever Evrope

Izvor: Vesti-online.com, 21.Sep.2012, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zimska smrt" stiže na sever Evrope

Rekordno topljenje arktičkog leda ovog leta moglo bi da znači da regionu severne Evrope, uključujući i Veliku Britaniju, predstoji ekstremno hladna zima. Britanski list “Gradijan“ prenosi izjavu Dženifer Fransis sa američkog Univerziteta Rutgers, koja navodi da je ovaj evropski region iskusio veoma teške zime nakon leta u kojima je morski led bio veoma tanak, kao što je to bio slučaj 2011. i 2007. godine.

Foto - arhiva: Stručnjaci očekuju ekstremne vremenske uslove >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u zimi koja je pred nama

 

- Ne možemo još da iznosimo procene, ali ne bih bila iznenađena da vidim divlje temperaturne ekstreme ove zime - rekla je Fransisova.

Ovogodišnje topljenje leda preteklo je rekord iz 2007. za područje veličine Teksasa. Mark Seriz, direktor američkog Nacionalnog centra za podatke o snegu i ledu iz Kolorada, kaže da su stručnjaci za polarni led “smatrali da će proći mnogo godina dok ponovo ne budemo videli bilo šta nalik onom iz 2007“. Do sada nezabeleženo širenje Arktičkog okeana bez leda apsorbovalo je tokom kratkog polarnog leta sunčevu energiju 24 sata dnevno. Toplota iz vode će morati da bude oslobođena u atmosferu kako bi ove jeseni led mogao ponovo da se formira.

Ova toplota i para imaće uticaj na vazdušne mase koje su važne za sve - vetrove koji duvaju sa zapada na istok između hladnog Arktika i toplih srednjih geografskih širina. Drugi istraživači su već pokazali da se vazdušne struje poslednjih godina premeštaju ka severu.

- Vazdušna struja je jasno slabija. To znači da su vremenski sistemi, bilo da se radi o kiši ili suvim vremenskim uslovima, spori da bi nastavili s kretanjem i trajali duže. Na kraju to može da rezultira uslovima koji su proizveli strašan vrući talas u zapadnoj Rusiji tokom leta 2010. godine - objašnjava Fransisova.

Ovog leta, Grenland je iskusio sličan blokirajući anticiklon, što je rezultiralo rekordnim površinskim topljenjem njegovog ledenog pokrivača. Džejms Overlend, okeanograf i istraživač na Univerzitetu u Vašingtonu, kaže da se ove promene dešavaju mnogo ranije nego što su naučnici očekivali.

- Za sada smo imali samo malo globalnog otopljenja - rekao je Overlend.

On ocenjuje da će, kako morski led bude nastavio da se smanjuje, vazdušna struja verovatno nastaviti da još više slabi i premešta se dalje oprema severu, donoseći divlje temperaturne promene.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Predstojeća zima u granicama proseka

Izvor: Politika, 22.Sep.2012, 16:09

Prognoze stranih stručnjaka da će rekordno topljenje leda na Arktiku Evropi doneti ekstremno hladnu zimu domaći meteorolozi ocenjuju kao senzacionalističke..Količina leda na Severnom polu je ovih dana dostigla novi istorijski minimum, što se i očekivalo, jer se najveće topljenje beleži krajem...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.