Žigmanov: Sa Grabar Kitarovićevom o problemima Hrvata u Srbiji

Izvor: RTS, 23.Jun.2017, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žigmanov: Sa Grabar Kitarovićevom o problemima Hrvata u Srbiji

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović sastala se u Beogradu sa predstavnicima Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji.
Predsednik DSH Tomislav Žigmanov izjavio je nakon tog susreta da su oni hrvatskoj predsednici predočili probleme sa kojima se, kako tvrdi, suočavaju u Srbiji.
Kako je prenela agencija Hina, Žigmanov je rekao da je reč o >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << problemima neintegrisanosti Hrvata u srpsko društvo, isključenost Hrvata iz procesa odlučivanja i odsutnost institucionalnog okvira za komunikaciju s vlašću i proaktivnog odnosa u rešavanju problema i ostvarivanju legitimnih interesa.
Sastanku u hrvatskoj ambasadi u Beogradu, prisustvovao je i predsednik Hrvatskog nacionalnog saveta Slaven Bačić.
Kako se navodi, oni su naglasili da su otvoreni i spremni na saradnju sa vlastima u Srbiji radi rešavanja problema, prenosi Hina.
Grabar Kitarović je posle sastanka sa predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji rekla da ima "pozitivnih pomaka kad je u pitanju infrastruktura, ali treba izgraditi neke projekte funkcionalne prirode".
"Kad je reč o položaju hrvatske manjine i ispunjavanju sporazuma o uzajamnoj zaštiti manjina iz 2004. godine tu još nije poštovano temeljno pravo hrvatske manjine da ima jednog garantovanog poslanika u Skupštini Srbije i garantovane poslanike na nižim nivoima", rekla je Grabar Kitarović po dolasku u Beograd.
Podsetila je da srpska zajednica u Hrvatskoj ima tri zagarantovana poslanička mesta u Saboru - bez obzira na broj osvojenih glasova, dok je u Srbiji predstavnik Hrvata u parlamentu kao član stranke, a ne kao predstavnik hrvatske zajednice.
Inače, ovo je prvi dolazak hrvatske predsednice u Beograd, a prethodno ona je sa Aleksandrom Vučićem, koji je tada bio premijer, boravila u Vojvodini.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Žigmanov: Sa Kitarović o problemima Hrvata u Srbiji

Izvor: Blic, 23.Jun.2017

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović sastala se danas u Beogradu sa predstavnicima Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji...Predsednik DSH Tomislav Žigmanov izjavio je nakon tog susreta da su oni hrvatskoj predsednici predočili probleme sa kojima...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.