Ženama u Srbiji više posla i poverenja

Izvor: Vesti-online.com, 27.Nov.2015, 02:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ženama u Srbiji više posla i poverenja

Žene u Srbiji su najugroženija grupa, posebno u seoskim područjima. One čine gotovo polovinu nezaposlenih u državi, najčešće su srednjih godina, uglavnom su ostale bez posla ili ga nikada nisu ni imale. Ni mlađe žene nisu u boljem položaju jer vrlo retko dolaze do zaposlenja, a one srećnice koje imaju radno mesto, u pravilu su manje plaćene od muškaraca.

Kako bi rešili taj problem, gradovi i opštine u Srbiji moraće u svojim budžetima da izdvoje novac namenjen za >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << programe takozvanog ekonomskog osnaživanja žena i smanjivanja rodne nejednakosti.

Deklaraciju kojom je ozvaničen ovaj program potpisali su Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i 20 opština.

- Ovo je prilika da pozovemo i sve druge gradonačelnike i predsednike opština da se uključe u inicijativu koja je dobra i za privredu Srbije - rekla je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović koja je prisustvovala potpisivanju Deklaracije.

Zbog nejednakosti polova Srbija gubi 16 odsto potencijalnih prihoda. Rešavanje problema na tržištu rada zahteva akciju na državnom i na lokalnom nivou - smatra šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verhejen.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.