Zdrave porodice u rizičnim domovima

Izvor: VOA, 23.Mar.2015, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zdrave porodice" u rizičnim domovima

Od proširenja brige o deci, do veće dostupnosti predškolskom obrazovanju, drugi mandat predsednika Obame obeležava agenda za koju kaže da je namenjena pomaganju porodicama srednje klase.

Prema Obaminom predlogu novog budžeta, predsednik želi da proširi program koji omogućava socijalnim radnicima da u kući rade sa roditeljima, koji odgajaju decu u visoko rizičnim zajednicama. Jedna takva se nalazi u okolini Vašingtona.

I pre rođenja svog trogodišnjeg sina >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Danijela, Nidija Rios je u svoju kuću rado primala radnike iz programa “Zdrave porodice” okruga Princ Džordž, u državi Merilend.

“Zaista mi se dopada. Od kako sam, kao tinejdžerka postala majka, zaista mi je pomoglo”.

Rios je rodila Danijela kada je imala samo 16 godina. Uprkos tome što je mlada majka, ona je završila srednju školu i sada namerava da dobije diplomu medicinskog tehničara.

Ona kaže da je pomoć od socijalne radnice Kiše Konor iz programa “Zdrave porodice” bila ključna. Tokom jedne kućne posete, Konor proverava Danijelovo okruženje i sve što je važno za njegovo zdravlje i razvoj.

“Želimo da imaju mogućnost da uče. Želimo da budu u mogućnosti da imaju sistem za podršku i samo da budu najbolji mogući roditelji”.

Program kućnih poseta za porodilje i decu uspostavljen je 2010. Godine, u cilju smanjenja siromaštva, smrtnosti novorođenčadi i tinejdžerskih trudnoća, time što će medicinsko osoblje, socijalni radnici i obrazovni radnici biti prisutni u rizičnim domovima.

Federalna inicijativa, koju je iskoristilo 115 hiljada roditelja i dece prošle godine, odobrena je do kraja ovog meseca. Za produžetak je potrebno nova potvrda Kongresa. Predlog budžeta predsednika Obame obuhvata zahtev za 500 miliona dolara radi programa kućnih poseta, počevši od oktobra, i 15 milijardi za narednih 10 godina.

Predsednik se već dugo zalaže za proširenje pristupa predškolskom obrazovanju i drugih programa koji deci omogućavaju čvrste osnove. Tokom govora o stanju nacije 2013. godine, on je govorio o važnosti ranog ulaganja.

“Svaki dolar koji uložimo u visoko kvalitetno rano obrazovanje dece može da uštedi više od 7 dolara kasnije - povećanjem broja srednjoškolskih diploma, smanjenjem tinejdžerskih trudnoća, čak i smanjenjem broja krivičnih dela”.

Lilijana Džensen Čeka mogla je iz prve ruke da se uveri u pozitivan uticaj programa “Zdrave porodice” okruga Princ Džordž, za koji radi već dve decenije. Sada je direktorka i podržava predsednika Obamu, ističući da brojni dugoročni problemi mogu da se spreče ukoliko siromašne majke nauče kako da stvaraju vezu sa svojom decom, čak i toliko rano kao što je tokom trudnoće.

“Većina problema sa kojima se suočavamo su reaktivni. Oni dolaze posle činjenice. Ne želimo da deca budu zlostavljana ili da nemaju dobre rezultate u školi, zbog toga što nismo ništa ranije preduzeli”.

Nidija Rios kaže da, pored toga što uči kako da bude bolja majka Danijelu, ona takođe gleda u njegovu budućnost i planira da ga upiše u u federalni obrazovni program za decu, namenjen siromašnim porodicama pod nazivom “Head Start”.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.