Izvor: Nezavisne Novine, 20.Avg.2016, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog čega voće treba jesti pola sata prije obroka

U mnogim kulturama voće se jede nakon obroka, ali taj trend je nužno promijeniti.

Stručnjaci preporučuju da voće treba jesti 20 do 30 minuta prije obroka. Glavni razlog za to je taj što plodovi sadrže šećer i zbog toga im treba više vremena da se rastvore i probave. Osim toga, ukoliko jedete voće nakon obroka, gube se hranjive materije iz voća.

U nastavku su neki od glavnih razloga zašto voće treba jesti prije obroka:

Voće uvijek treba jesti >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << 30-ak minuta prije jela. A ako želite da jedete voće nakon obroka, onda pričekajte tri sata (nakon što se hrana probavi). Ukoliko jedete voće prije jela, smanjićete i porcije obroka jer ćete se osjećati sitim.

Budući da naše tijelo ne dobija hranu tokom osam do devet sati sna, preporučuje se da uključite voće svakog jutra u svoju ishranu (prije doručka). To pomaže u povećanju nivoa energije. Konzumiranje voća je dobar način započinjanja dana.

Izbjegavajte da jedete voće kao prilog uz obrok. Isto tako, konzumiranje voća kao deserta ne daje najbolje rezultate za tijelo, naročito ako su plodovi iseckani i pomiješani sa šećerom.

Nastojite da izbjegavate konzervirano, smrznuto voće ili voće koje je obrađeno. Takvi plodovi imaju visok sadržaj šećera, konzervansa ili drugih hemijskih dodataka koji mogu biti štetni za tijelo. Oni se ne smatraju zdravim voćem.

Konzumiranje zdravih plodova svako jutro na prazan želudac (prije doručka), pomaže tijelu da apsorbuje sve potrebne i bitne elemente koji se nalaze u voću.

(zdravakrava.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.