Zbog čega je dobro SEĆATI SE SVEGA

Izvor: Blic, 27.Apr.2017, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog čega je dobro SEĆATI SE SVEGA

Naučna javnost je u dilemi - da li bi brisanje neprijatnih sećanja iz mozga u budućnosti moglo da izazove i zaboravljanje opasnih grešaka ili stečenog iskustva?

Naučnici sa Univerziteta u Torontu uspeli su da kod laboratorijskih miševa izoluju određene "neurone straha" i izbrišu iz njihovog sećanja traumatična iskustva bez doticanja ostalih sećanja.

Mnogi naučnici veruju da bi takva metoda mogla biti primenjiva i na ljude u budućnosti, ali se tu javljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << etičke dileme.

Brisanje sećanja moglo bi biti korisno za lečenje obolelih od posttraumatskog stresnog poremećaja, kao i zavisnika od droge, ali bi, istovremeno, moglo da spreči ljude da uče na vlastitim greškama počinjenim u prošlosti.

I sami stručnjaci koji su autori ove studije kažu da "iako je nešto moguće, ne znači da to i treba uraditi", prenose naučni portali.

Naučnici su zaključili da je brisanje sećanja moguće, ali da društvo mora razviti "napredne etičke odrednice", koje bi se odnosile na ovu praksu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.