Zbog bujice pod ključem

Izvor: Vesti-online.com, 30.Jan.2015, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog bujice pod ključem

Jedina vodenica u regionu Kladova nalazi se u selu Reka, u podnožju planine Miroč kod Brze Palanke ali ne radi jer su vodene bujice 15. septembra prošle godine zatrpale oba njena kanala.

- Jedno vreme najstariji vodeničar Marjan Đorđević držao je vodenicu ortački sa familijama Butarević iz sela Grabovice i Trailović i Lukijanović iz sela Reke. Svako od njih je mesečno imao pravo da je koristi po 10 dana i toliko noći a mogla je da samelje 2.000 kg brašna za 24 sata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Vodenicu danas drži 14 ortaka i svako ima pravo da je koristi od jednog do četiri dana mesečno. Nekada se čekalo u red po tri dana i tri noći - kaže Đorđević.

U ovoj pomeljari sastajali su se mladi a neki zavoleli. Tako je Ljiljana Prvulović na ovom mestu upoznala njenu prvu ljubav.

- Uveče smo ložili vatru, kuvali kačamak, igrali i pevali dok se čekalo na red, da se samelje kukuruz, pšenica, raž - veli Ljiljana.

Nekada je na teritoriji opštine Kladovo bilo 30 vodenica a ovo je jedina preostala ako se ne pomogne u raščišćavanju dovodnog i odvodnog kanala ni ona više neće raditi. Naime vodeničari su zatražili pomoć od opštine, ali nema nikakvih signala, kaže Jovan Nucić, jedan od vodeničara iz Reke.

Da je ova vodenica bila od posebnog značaja govori i podatak da su vodenicu do 1990. godine održavali ljudi iz Vojnog odseka u Kladovu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.